13

De kerncentrale in het Belgische Tihange is vrijdagavond stil komen te liggen nadat er brand was uitgebroken in reactor 1. Het is het zoveelste ongeluk met Belgische kerncentrales in relatief korte tijd.

Volgens energiebedrijf Electrabel betrof het ‘een brand bij de stroomtoevoer in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale.’ Tihange 1 zou daarop automatisch zijn stel gelegd. De brandweer had het vuur rond 23 uur onder controle. ‘Deze onregelmatigheid heeft geen gevolgen voor de werknemers, voor de bevolking of het milieu’, zo benadrukt Electrabel in een persbericht. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Tihange 1 werd in gebruik genomen in 1975 en heeft de houdbaarheidsdatum van dertig jaar reeds met een decennium overschreden. De reactor werd op 18 september stilgelegd vanwege een technisch defect aan een watervoedingspomp. Augustus 2012 werd Tihange 2, in 1983 in gebruik genomen, stilgelegd na de ontdekking dat het betonnen omhulsel van de kernreactor ernstig beschadigd was geraakt door erosie ten gevolge van betonrot.

Dezelfde ‘scheurtjesreactor’ werd maart 2014 voor de tweede keer stilgelegd omdat er scheurtjes waren vastgesteld in de stalen wanden van de reactorkuipen. De heropstart volgde afgelopen week nadat half november toezichthouder FANC het licht daarvoor op groen had gezet. Tot groot ongenoegen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen welke grenst aan de provincie Luik. “De Belgische regering speelt Russische roulette, Tihange is een afbrokkelende reactor”, aldus de minister van Leefmilieu van de deelstaat, Johannes Remmel.

Volgens Remmel nemen de problemen in de Tihange, nabij Maastricht gelegen en op minder dan 100 kilometer van de Duitse grens, al jaren toe. Ook zijn collega van Economie en Energie Garrelt Duin vindt het een grote fout om de reactor opnieuw aan het net te koppelen. De scheurtjesreactoren, met naast Tihange 2 ook Doel 3, beantwoorden volgens hem “in de verste verten niet aan onze veiligheidseisen en vormen een gevaar voor de bevolking van Noordrijn-Westfalen”, aldus de minister.

Begin november heeft zich een explosie voorgedaan bij de transformator van reactor 1 van de kerncentrale Doel nabij Antwerpen. Ook Doel, gelegen nabij Bergen op Zoom en Woensdrecht, is sterk verouderd. Reactor 1 ligt sinds 15 februari dit jaar stil omdat de wettelijke levensduur is verstreken. Doel 3 ligt al geruime tijd stil nadat begin vorig jaar na onderzoek ruim 13.000 scheuren zijn aangetroffen. Desondanks besloot de Belgische regering tijdens de klimaattop in Parijs in al haar onwijsheid de kerncentrale tien jaar langer open te houden.

Donderdag werd bekend dat Nederland de Belgische kerncentrales Doel en Tihange gaat inspecteren en Belgische deskundigen kerncentrale Borssele (1973!) in Zeeland. Dat gebeurt op aandringen van de Tweede Kamer. Minister Schultz en haar Belgische collega Jambon maakten onlangs al afspraken over gezamenlijke inspecties. Het is de bedoeling dat de Nederlandse toezichthouder ANVS en de Belgische FANC dat vanaf 1 januari gaan doen. Deze wederzijdse inspecties maakt de ontrust enkel maar groter, men vertrouwt elkaars deskundigheid kennelijk niet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties