15

Steeds meer Nederlanders stappen over van groene naar grijze stroom waardoor het gebruik van kolen toeneemt. Ook de stadsbesturen van grote steden kopen milieubelastende stroom in, gewoon, omdat het voordeliger is dan duurzaam.

Tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 is 14,1 procent van alle huishoudens van energieleverancier overgestapt, een record. De prijs voor energie is nog steeds de belangrijkste reden om te wisselen van energieleverancier. Het aantal huishoudens dat groene stroom heeft, nam tussen juni 2014 en juni 2015 met 6 procent af naar zes op de tien. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Autoriteit Consument en Markt.

Grijze stroom wint momenteel aan populariteit, alsof de mediahype rond klimaatverandering een averechts effect sorteert. Grijze stroom is elektriciteit die wordt opgewekt met behulp van voornamelijk fossiele brandstoffen, zoals gas, kolen, olie en uranium (kernenergie). Het wordt ook wel milieubelastende of niet-duurzame stroom genoemd. Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt met duurzamere bronnen als windmolens en zonnepanelen.

Dat de stroom in Nederland grijzer wordt in plaats van groener komt doordat er steeds meer elektriciteit wordt opgewekt in kolencentrales. Dat concludeerden zes consumenten- en milieuorganisaties onlangs op grond van hun jaarlijkse ‘stroomranking’ waarin 37 stroomleveranciers zijn vergeleken op duurzaamheid. Als gevolg van goedkope kolen zijn de stroomleveranciers over de hele linie minder duurzaam dan vorig jaar, blijkt uit het onderzoek.

Dat grijze stroom momenteel uitermate lucratief is, hebben ook de stadsbesturen van de grote steden in de gaten. Ze hebben dit jaar voor hun gemeentelijke instellingen contracten afgesloten met energiebedrijven die elektriciteit produceren met gebruikmaking van voornamelijk gas en kolen, en voor 5 procent kernenergie. Met name het Duitse energiebedrijf E.ON en het Franse GDF Suez (Electrabel) zijn bijzonder in trek vanwege de lage tarieven.

Neem een stad als Rotterdam waarvan het gemeentebestuur prat gaat op zijn milieuzone voor het autoverkeer. Rotterdam vindt dat er niets mis is met de gunning aan E.ON, een opdracht ter waarde van circa 8 miljoen euro, meldt het Algemeen Dagblad. Dat E.ON twee kolencentrales in werking heeft op de Maasvlakte zal de prijs mogelijk nog verder omlaag hebben gedrukt. In Amsterdam houdt NUON een kolencentrale draaiende in het Westelijk Havengebied maar, eigenwijs als het stadsbestuur is, men gunde het contract voor de jaren 2015-2018 aan E.ON.

Delft, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Wassenaar sloten contracten af met GDF Suez. Andere voorbeelden zijn er legio, aldus het AD: Tilburg, Zwolle, Den Bosch, de provincies Utrecht en Overijssel; allemaal kozen ze voor E.ON of GDF Suez. In Leiden schrapte D66-wethouder Strijk onlangs de twee traditionele grote kerstbomen in het centrum omdat ze niet duurzaam zouden zijn, maar het stadsbestuur koos samen met de Leidse regio wél voor grijze kolenstroom van E.ON…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties