16

De Chinese mensenrechtenactivist Pu Zhiqiang is in Peking veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar voor ‘aanzetting tot etnische haat’. Na negentien maanden voorarrest is hij weer ‘vrij’ man.

Pu Zhiqiang is weliswaar voorwaardelijk vrijgelaten, maar heeft bijna twee jaar gevangen gezeten en is door een Chinese staatsrechtbank schuldig bevonden voor het aanwakkeren van raciale haat. “Hij wil iedereen bedanken die hem gesteund heeft en nu uitrusten”, zei zijn advocaat Shang Baojun. Pu is vooralsnog niet van plan in hoger beroep te gaan en reageerde volgens zijn advocaat opgelucht op de uitspraak. Pu: “Als de kans zich voordoet, zal de geschiedenis een écht vonnis vellen.”

De sociaal advocaat moet zich in ‘vrijheid’ aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals zich ‘regelmatig’ bij de politie melden, bij voorkeur elke maand. Hij mag ook geen gerechtelijke bijstand meer verlenen. Sympathisanten van de 50-jarige Pu zijn blij met zijn vrijlating want de man heeft volgens hen een zwakke gezondheid door ziekte. “Het vonnis is een schande, maar wel het best mogelijke in het huidige China”, zo luidt het credo.

Tijdens de rechtszitting van vorige week had zijn advocaat de rechter opgeroepen te komen tot een eerlijk vonnis. ‘Zelfs als Pu zijn mond niet kan houden, de details ervan zijn triviaal. Vermijd strafrechtelijke vervolging volgens de wet. Alsjeblieft, omwille van de geleerde mensen overal, en vooral voor de mensen die zich bezighouden met de wetgeving in China, toon een beetje gezicht!’

Pu was ten tijde van de Tiananmen-opstand in 1989 studentenleider en groeide uit tot een van de meest gerenommeerde sociaal advocaten van het land op het gebied van mensenrechten. Hij werd in mei vorig jaar opgepakt en vervolgd voor onder meer een serie berichten die hij postte op de Chinese variant van Twitter. De advocaat uitte geregeld kritiek op overheidsfunctionarissen en de Communistische Partij.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties