17

De Belgische actiegroep Nucleaire Stop Kernenergie heeft dinsdag bij de rechtbank in Brussel het energiebedrijf Electrabel, eigenaar van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, verzocht deze stil te leggen.

Het verzoek, ingediend door de Brusselse advocaten Pierre en Maxime Chomé, volgt na een lange reeks voorvallen bij de kerncentrales Doel en Tihange waardoor diverse reactoren stil kwamen te liggen. Doel 3 en Tihange 2 werden voor de eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 nadat tijdens een onderhoudsbeurt in de stalen wanden van de reactorkuipen ‘duizenden foutindicaties’ werden ontdekt. Het ging om waterstofbellen met de dikte van een sigarettenblaadje.

In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van aanvullend onderzoek. Uit dat onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten naar voren, waarna Doel 3 en Tihange 2 in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden. Half november gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) andermaal groen licht voor de heropstart, omdat uit het onderzoek geen elementen naar voren kwamen die een heropstart in de weg zouden staan.

Volgens Nucleaire Stop Kernenergie, dat nader onafhankelijk onderzoek eist, wordt door de herstart van de twee kerncentrales het voorzorgsprincipe ondermijnd. Tihange 2 draait weer sinds vorige week maandag, Doel 3 werd zondagnacht weer opgestart. Tihange 1, waar vorige week vrijdag brand uitbrak, wordt komende zaterdag weer opgestart. Doel 1 [volgt u me nog?] zal volgens de huidige planning op zaterdag 26 december opnieuw op het net worden aangesloten, Doel 2 op woensdag 23 december.

Samen met enkele andere milieuorganisaties verzamelde Nucléaire Stop Kernenergie recent nog 165.000 handtekeningen voor het sluiten van de twee ‘scheurtjesreactoren’. De petitie werd begin deze maand overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Er werden 100.000 handtekeningen verzameld sinds de aankondiging dat de twee gammele reactoren met duizenden scheurtjes in de reactorvaten worden heropgestart”, zei Léo Tubbax, woordvoerder van Nucléaire Stop Kernenergie.

Ook de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen (NRW) eist sluiting van de gammele en verouderde kerncentrale in Tihange, 35 kilometer ten zuiden van Eijsden. De minister van Economische Zaken van de aan Limburg grenzende deelstaat, Duin (SPD), noemde het langer laten draaien van de centrale “onverantwoord”, meldt de WDR. “Tihange moet van het net af. Definitief”, waarschuwt hij. Minister Remmel (Grüne) van Milieu van NRW deed een oproep aan Bondskanselier Merkel “gesprekken over het stilleggen van de kerncentrale met de Belgen te beginnen.”

Recente berichtgeving over Doel en Tihange:
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties