18
November 2014 kwamen in een schoolgebouw in Potiskum, Nigeria, 46 scholieren om het leven na een zelfmoordaanslag van een strijder van Boko Haram

Het Nigeriaanse leger heeft de islamistische terreurgroepering Boko Haram vrijwel volledig uitgeschakeld, stelt president Buhari. Het aanhoudende geweld houdt miljoenen kinderen uit de schoolbanken uit angst voor aanslagen.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari zei tegenover de BBC dat hij denkt dat het leger “technisch gezien de oorlog met Boko Haram heeft gewonnen.” De terreurgroepering zou niet langer in staat zijn aanvallen uit te voeren op veiligheidstroepen of bevolkingscentra. Buhari heeft het leger tot het einde van de maand gegeven om de strijdende islamisten helemaal uit te schakelen. Boko Haram is ook actief in buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen.

Boko Haram zou enkel nog voet aan de grond hebben in de staat Borno, waar de terreurgroep in 2002 werd opgericht. Sinds 2009 pleegt de islamistische groepering aanslagen waarbij duizenden mensen zijn gedood en honderden ontvoerd, onder wie schoolkinderen. Volgens tegenstanders van de regering schetst de president een te rooskleurig beeld. In het verleden is gebleken dat elke keer als het leger verklaart dat Boko Haram verslagen is de extremisten weer opduiken.

Het aanhoudende geweld en aanslagen op burgers in het noordoosten van Nigeria en buurlanden houdt meer dan een miljoen kinderen weg uit de schoolbanken. Honderden scholen zijn de afgelopen vijf jaar aangevallen, geplunderd en in brand gestoken. Boko Haram vindt dat meisjes geen recht op onderwijs hebben en jongens ‘geschoold’ moeten worden in de strenge islam. Ook voor de start van de islamistische oorlog telde de regio al miljoenen kinderen die geen onderwijs kregen.

Volgens cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef tellen Nigeria, Kameroen, Tsjad en Niger als gevolg van de aanslagen nu samen 11 miljoen kinderen die geen lager onderwijs meer krijgen. In Nigeria, Kameroen, Tsjad en Niger zijn meer dan tweeduizend scholen gesloten wegens het dreigende geweld, sommigen al meer dan een jaar. Heel wat klassen zitten ook nog eens overvol omdat de scholen gebruikt worden om vluchtelingen van het geweld op te vangen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Het paard van de schilleboer
8 jaren geleden

Ik geloof er niks van.

knarfist
8 jaren geleden

Schilleboer is vrede! anders wordt het paard boos en snijd het ros de teugels door!