20

Amper vier dagen geleden opgestart is reactor Doel 3 weer abrupt uitgeschakeld. Ditmaal is er sprake van een waterlek nadat de reactor anderhalf jaar lang is onderzocht op scheurtjes.

Het aantal calamiteiten bij de zwaar verouderde Belgische kerncentrales Doel en Tihange begint dramatische vormen aan te nemen. Om de haverklap worden reactoren stilgelegd omdat er mankementen worden geconstateerd. Kerstnacht heeft eigenaar Electrabel kernreactor Doel 3 uitgeschakeld nadat er een waterlek in het niet-nucleaire gedeelte werd geconstateerd. De betreffende reactor werd afgelopen zondag na een ‘onderhoudsbeurt’ van anderhalf jaar weer opgestart.

“We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren”, verklaart woordvoerster Els De Clercq van het energiebedrijf. De centrale wordt volgens De Clercq nu in “warme stilstand” gehouden.

Doel 3 behoort, samen met Tihange 2, tot de zogeheten scheurtjesreactoren. Beide reactoren werden in de zomer van 2012 voor de eerste keer stilgelegd nadat tijdens een onderhoudsbeurt in de stalen wanden van de reactorkuipen ‘duizenden foutindicaties’ werden ontdekt. Het ging om waterstofbellen met de dikte van een sigarettenblaadje, aangeduid als scheurtjes. Mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart maar er ontstonden nieuwe problemen waarna ze weer werden uitgeschakeld.

Donderdagavond werd Doel 2 weer opgestart na twee maanden uitgeschakeld te zijn geweest. De reactor werd geïnspecteerd omdat de Belgische regering besloten heeft deze tien jaar langer open te houden dan de houdbaarheidsdatum. Doel 1 zal komende zondag worden opgestart. De Belgische actiegroep Nucleaire Stop Kernenergie heeft dinsdag bij de rechtbank in Brussel het energiebedrijf Electrabel verzocht Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen en een onafhankelijk veiligheidsonderzoek toe te staan.

Recente berichtgeving over Doel en Tihange:
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dirk Boet
7 jaren geleden

De put wordt gedempt als het kalf verdronken is….