19

De Amerikaanse militaire wapenexport is in 2014 enorm gegroeid. Volgens een onderzoeksrapport van het Congres steeg de verkoop met ongeveer 35 procent tot omgerekend 33 miljard euro.

Het jaar daarvoor voerde de VS voor nog geen 25 miljard euro aan wapens uit. De bedragen zijn gepubliceerd door The New York Times. Volgens de Amerikaanse krant was de exportgroei vooral te danken aan contracten die werden afgesloten met Qatar, Saudi Arabië en Zuid-Korea. Het Congres-rapport waaruit de krant citeert wordt beschouwd als een van de meest gedetailleerde bronnen waarin gegevens over internationale wapenverkopen voorhanden zijn voor het publiek.

Met 33 miljard euro, een aandeel van ruim 50 procent in de wereldwijde wapenhandel, bleef de VS de grootste exporteur van de wereld. Rusland was in 2014 de op een na grootste wapenexporteur door voor ruim 9 miljard euro uit te voeren, gelijk aan het jaar daarvoor. Zweden eindigde verrassend genoeg derde met 5 miljard, gevolgd door Frankrijk met 4 miljard en China met 2 miljard euro.

Zuid-Korea, een belangrijke Amerikaanse bondgenoot, bleek in 2014 ‘s werelds grootste afnemer door voor een totaalbedrag van maar liefst ruim 7 miljard euro militaire wapens in te kopen, voornamelijk vanuit Amerika. Irak, dat vanwege het terugtrekken van de Amerikaanse troepen het eigen leger opbouwt, eindige met 6,7 miljard euro als goede tweede. Brazilië werd met een kleine 6 miljard derde door voornamelijk Zweedse militaire luchtvaartuigen aan te schaffen.

Uit het rapport, opgesteld door de Congressional Research Service dat onderdeel uitmaakt van het Amerikaanse Congres, blijkt tevens dat de totale wereldwijde wapenverkoop in 2014 voor ruim 65 miljard euro licht gestegen is ten opzichte van 2013. Volgens de opstellers wordt deze stagnatie veroorzaakt door de verzwakte wereldeconomie. Ook in 2013 bleven de wereldwijde exportcijfers nagenoeg stabiel met als gevolg dat er meer concurrentie is ontstaan tussen wapenleveranciers die nieuwe landen opzoeken voor de afzetmarkt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ikke
8 jaren geleden

” en een fijne kerst “, natuurlijk.

Anoniem
8 jaren geleden

Wie heeft dat rapport? Ik kan het niet vinden.

annet
8 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Vermoedelijk The New York Times…

dhjana
8 jaren geleden

[…] vaker een slimme misleiding voor de onwetende kijker, omdat het land juist in de afgelopen jaren de wapenexport enorm heeft doen stijgen. Men is daar dus niet zo geïnteresseerd in het geweld buiten het land, omdat er niet zo veel wordt […]