24

Volgens de Belgische Raad van State is in het verlengingscontract voor de kernreactoren Doel 1 en 2, opgesteld tussen Electrabel en de Belgische overheid, sprake van illegale staatssteun.

De garanties die in de tekst zijn opgenomen, zouden wel eens als een vorm van illegale staatssteun gezien kunnen worden. De overeenkomst tussen België en energiebedrijf Electrabel, beheerder van de kerncentrales Doel en Tihange, legt namelijk voor een termijn van tien jaar het fiscale kader voor de energieonderneming vast. Daarom had de overeenkomst, afgesloten op 30 november, eerst bij de Europese Commissie moeten worden getoetst, oordeelt de Raad van State.

‘Sommige economische risico’s van de exploitant zullen worden gedragen door de overheid. Deze bepaling botst met Europese regelgeving op het gebied van staatssteun’, schrijft de Raad. Voor de politieke partij Groen is het zo klaar als een klontje. “We vragen om de verlenging op te schorten tot de regeling is voorgelegd aan de Commissie”, zegt fractieleider Calvo. “Het is in niemands belang dat deze onzekerheid blijft voortduren.” Verantwoordelijk minister Marghem (MR) wil niet reageren, meldt Le Soir.

Ondertussen houden de problemen aan bij de reactoren van de zwaar verouderde kerncentrale. Het opnieuw opstarten van Doel 3, vorige week uitgeschakeld nadat er een defect op een lasnaad was vastgesteld waardoor er een waterlek ontstond, is uitgesteld. De lasnaad is weliswaar hersteld, maar er is een nieuw probleem ontstaan bij een elektrische schakelaar die de alternator (wisselstroomdynamo) van de centrale verbindt met het hoogspanningsnet. Doel 1 ligt ook nog stil en wordt mogelijk opgestart op oudjaarsdag.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen groeit de bezorgdheid over de Belgische kerncentrale van Tihange. De regering eist sluiting van de verouderde centrale, de federale Duitse minister van Milieu heeft het over ‘oplapwerk’ van Electrabel, aldus Die Welt. Het Duitse dagblad maakte een reportage onder de inwoners van de Waalse steden Hoei en Seraing die pal naast Tihange gelegen zijn. De journalist verbaasde zich erover dat de Belgen niet wakker liggen van de stroom aan incidenten.

Recente berichtgeving over Doel en Tihange:
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties