25

Shell E&C hebben van de Ierse regering na twee decennia van voorbereiding groen licht gekregen voor gaswinning uit zee. Natuurorganisaties en lokale bewoners zijn laaiend over het besluit.

Royal Dutch Shell en partners het Noorse Statoil asa en Vermilion Energy Ireland Ltd gaan zich richten op de winning van gas uit het zogeheten Corrib-project voor de Ierse noordwestkust. De Ierse regering gaf dinsdagavond als laatste van de betrokken autoriteiten groen licht. Verantwoordelijk minister van Energie, Alex White, zei dat het besluit mede is ingegeven door het beleid Ierland over te laten schakelen op ‘koolstofarme energiebronnen.’

Shell verwacht dat het Corrib-project circa 45.000 vaten olie-equivalent per dag zal produceren, voldoende om 60 procent van de gasconsumptie in Ierland te voorzien. Oorspronkelijk voorzagen de energieconcerns de eerste productie in 2004, maar tegenstand van lokale bewoners van Rossport en milieugroeperingen zorgde voor veel vertragingen. Het Corrib-veld ligt 83 kilometer uit de kust. Het gas dat daar wordt gewonnen, komt per pijpleiding aan wal.

Aanvankelijk zou deze 9 kilometer lange pijpleiding over land door een beschermd natuurgebied aangelegd worden naar de raffinaderij in Ballinaboy. De buis zou komen te liggen in onstabiel veengebied dat bekend staat om landverschuivingen. Tegenstanders achtten de kans op ongelukken groot. De raffinaderij ligt op twee kilometer van Carrowmore Lake, een beschermd natuurgebied en drinkwatervoorziening van de regio. Alle eventuele lekken komen in de lokale riviertjes terecht die uitkomen in Carrowmore Lake.

Als gevolg van de felle protestacties werd de pijpleiding omgelegd waarbij de buis onder andere door een tunnel van 4,9 kilometer lang, de langste in Ierland, werd geleid. Dientengevolge namen de kosten van het project toe en was er sprake van vertraging. ‘Shell en zijn partners zijn in de loop der jaren op een aantal uitdagingen gestuit alvorens deze belangrijke mijlpaal te kunnen realiseren’, aldus Tove Stuhr Sjoblom, vice-president van Statoil in Groot-Brittannië en Ierland.

‘Wanhopig en schandalig’, reageert Terence Conway van het actieplatform Shell to Sea op het genomen besluit. ‘Het is het toppunt van hypocrisie dat minister White in zijn persbericht aangeeft dat het besluit is genomen in de lijn van terugdringing van koolstofuitstoot. Shell is een van de meest destructieve bedrijven die de planeet ooit heeft gekend.’ Een viertal lokale bewoners stapt naar de rechtbank om het Ierse besluit te laten toetsen op rechtmatigheid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties