01

Binnenkort zal Nederland de rap aftakelende Belgische kerncentrale Doel op veiligheid controleren. Afgelopen weekeinde werd reactor 1 voor de zoveelste keer wegens een mankement stilgelegd.

De Nederlandse toezichthouder ANVS en de Belgische FANC gaan op 20 januari voor het eerst een gezamenlijke controle uitvoeren van ‘een kerncentrale’ in België (je mag toch aannemen dat ze daar Doel mee bedoelen). Expert minister Schultz (Milieu) zal, samen met haar Belgische collega Jambon, bij de eerste inspectie aanwezig zijn, een geruststellende gedachte. Ook de in 1975 (!) gebouwde kerncentrale Borssele in Zeeland, alsmede de al even aftandse Belgische centrale Tihange worden gezamenlijk geïnspecteerd op een nader te bepalen tijdstip.

De gezamenlijke hap-snap controle (heb je daar maar één dag voor nodig?) komt voort op aandrang van diverse politieke partijen in de Tweede Kamer die zich zorgen maken over de veiligheid van de kerncentrales Doel en Tihange (tezamen 7 reactoren waarvan de levensduur overschreden is) die niet ver buiten de grens met Nederland staan. Er heeft zich het afgelopen jaar een tiental incidenten voorgedaan in beide centrales. Met name inwoners van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg maken zich ernstig zorgen over een eventuele nucleaire ramp.

Dit weekeinde ging het alweer mis met de centrale Doel. Kernreactor 1 sloot zaterdagavond af na problemen met de generator. De reactor werd 30 december weer in gebruik genomen nadat deze tien maanden had stilgelegen. De SP eist sluiting van Doel, evenals het CDA en GL. Die laatste twee partijen gaan nog verder en eisen tevens sluiting van Tihange. De PvdA vindt het maar onzin en zegt een groot vertrouwen te hebben in de eendaagse controles door Nederlandse inspecteurs.

De Belgische fractieleider Calvo (Groen) herhaalde na het zoveelste voorval van afgelopen weekeinde in Doel om de verlenging van de levensduur van de reactoren 1 en 2 voor tien jaar, waar het parlement een maand geleden toe besloot, niet goed te keuren. Zijn oproep wordt mede ingegeven door een conclusie van de Raad van State. Die plaatst vraagtekens bij het akkoord dat de regering met Electrabel, eigenaar van de kerncentrales, heeft afgesloten m.b.t. de verlenging. De garanties die in de overeenkomst zijn opgenomen, zouden neerkomen op illegale staatssteun.

Recente berichtgeving over Doel en Tihange:
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties