02

Een combinatie van bepaalde onkruidverdelgers op genetisch gemanipuleerde soja kan ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken, zo blijkt uit onderzoek. Een EU-commissie wil volgende week groen licht geven voor de import.

Maandag maakte de Duitse milieuorganisatie Testbiotech bekend dat uit onderzoek door ForCare is gebleken dat residuen van onkruidverdelgers die in een mix worden gebruikt op genetisch gewijzigde soja ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals leverproblemen en tumorvorming. De gifcocktail wordt geregeld toegepast op de nieuwe gewijzigde sojavariëteiten van producenten zoals Monsanto en Bayer CropScience, aldus Testbiotech.

Uit het rapport blijkt volgens ForCare echter dat de Europese autoriteiten de onkruidverdelgers apart hebben onderzocht, maar niet het gebruik ervan in combinatie met elkaar. ‘De commissie heeft ons brieven gestuurd om aan te tonen dat de herbiciden die op de sojabonen worden gespoten, werden onderzocht op alle mogelijke risico’s’, zegt Christoph Then van Testbiotech. ‘We zijn niet alleen ongerust over de resultaten van het rapport, maar ook geschokt over hoe de EU-commissie omgaat met gezondheidsrisico’s.’

Op 11 januari kunnen de Europese lidstaten stemmen over de import van genetisch gemanipuleerde soja. De commissie wil de import goedkeuren voor gebruik in voedingsmiddelen en veevoer. Volgens de commissie zijn de gezondheidsrisico’s voldoende onderzocht. In november werd er ook al over gestemd, maar die eindigde in een patstelling. Indien het komende maandag wederom zo verloopt, kan de EU-commissie zelf groen licht geven voor de import van gensoja.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

Wanneer stoppen wij deze EU-commissie? Door hun goedkeuring zal het aantal zieken en doden toenemen. Is dit geen doodslag met voorbedachte rade?

Mokum
8 jaren geleden
Antwoord aan  Theo

Vanzelfsprekend is dit de andere kant op kijken vanwege economische belangen.
En de medische industrie vaart er wel bij

Sjef ruitenbeek
8 jaren geleden

Dat heet, “moord met voor bedachte rade!”