05
Ook bij Electrabel, dochteronderneming van de Franse energiemaatschappij Engie, zou sprake zijn van illegale staatssteun.

Zeker 35 Europese concerns hebben ongeoorloofd geprofiteerd van een voor hen gunstige belastingmaatregel in België. Volgens de EU moet België circa 700 miljoen euro terugvorderen bij deze ondernemingen.

Het draait om een in 2005 ingevoerde belastingregeling voor overwinst. Sommige ondernemingen die deel uitmaken van een groter internationaal concern konden op grond van deze regel de grondslag voor de heffing flink omlaag brengen. Brussel stelt nu dat deze regel afwijkt van de normale praktijk en in strijd is met EU-staatssteunregels. Het verstoort de concurrentie omdat kleinere concurrenten die geen multinational zijn, niet dezelfde voorwaarden krijgen.

Multinationals uit verschillende sectoren profiteerden van de voorkeursbehandeling, aldus de EU. Om welke bedrijven het precies gaat, maakte de commissie niet bekend, maar de grootste bierproducent ter wereld, Anheuser-Busch InBev (AB-InBev) met een hoofdkantoor in Leuven, zou volgens Belgische media ertoe behoren. De Belgische minister van Financiën stelt in een reactie dat België dergelijke afspraken sinds februari 2015 niet meer heeft gemaakt.

Een curieuze uitspraak, aangezien de Raad van State in België eind vorig jaar bekend maakte dat in het verlengingscontract van de levensduur voor de omstreden kerncentrale Doel, eind november vorig jaar opgesteld tussen Electrabel en de Belgische overheid, sprake zou zijn van illegale staatssteun. De overeenkomst legt namelijk voor een termijn van tien jaar het fiscale kader voor de energieonderneming vast. Volgens de Raad van State had de overeenkomst vooraf moeten worden getoetst door de EU-commissie.

Belastingontduiking en -ontwijking is een speerpunt van het dagelijks bestuur van de EU. Er lopen onder meer nog onderzoeken naar deals die Ierland en Luxemburg sloten met technologiereus Apple en fastfoodketen McDonald’s. Nederland kreeg al te horen dat de belastingafspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks ongeoorloofde staatssteun is. Nederland gaat tegen dit besluit in beroep.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties