09

Als gevolg van de vele incidenten die het afgelopen jaar plaatsvonden bij de aftakelende kerncentrale Doel in België vinden komende week in Antwerpen en Bergen op Zoom protestmanifestaties plaats.

De Nederlandse nucleaire toezichthouder ANVS en de Belgische FANC gaan op 20 januari voor het eerst een gezamenlijke controle uitvoeren van ‘een kerncentrale’ in België. Dat zal waarschijnlijk de verouderde centrale Doel worden, maar bij de Belgen weet je het maar nooit. Ook de in 1975 (!) gebouwde kerncentrale Borssele in Zeeland, alsmede de al even aftandse Belgische centrale Tihange worden gezamenlijk geïnspecteerd op een nader te bepalen tijdstip.

Ter gelegenheid hiervan organiseert de lokale afdeling van de SP in Bergen Op Zoom onder de vlag ‘Stop KC Doel’ een protestmanifestatie op dezelfde dag. De initiatiefnemers willen namens de bezorgde burgers in de regio een geluid laten horen richting minister Schultz die de inspectie van Doel ‘kritisch’ begeleidt. ‘Het enige alternatief voor een veilig gevoel in de regio is en blijft het stoppen met kernenergie en het sluiten van de twee verouderde reactoren Doel 1 en 2’, meldt de SP.

De manifestatie volgt daags na een informatiebijeenkomst die diverse milieugroeperingen houden over Doel in het Brabantse stadje Bergen op Zoom. De burgemeester zal een welkomstwoord spreken en mensen van het Belgisch Nederlands Grens Overleg Regio Antwerpen (Benegora) uit België komen aan het woord. Het initiatief voor de bijeenkomst is in handen van de Brabantse Milieufederatie en WISE.

Onder het motto ‘Doel, sluiten die boel’ vindt zondag 17 januari tevens een manifestatie plaats in Antwerpen. ‘Dat we de toekomst niet mogen opzadelen met nucleair afval en dat het langer openhouden van Doel de omschakeling naar duurzamere energie schaadt. Dit is een volledig verkeerd signaal na het klimaatakkoord in Parijs.’ Inmiddels hebben ruim 5.000 mensen de oproep op Facebook ‘geliked’, wat overigens niet bijster veel zegt over de daadwerkelijke opkomst. Het protest vangt aan om 15 uur op de Leopold De Waelplaats ter hoogte van het Museum van Schone Kunsten.

Eerdere berichtgeving over Doel en Tihange:
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties