10

Wetenschappers liggen met het Europese Voedselveiligheidsagentschap EFSA overhoop over de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat dat onderdeel uitmaakt van onkruidverdelger Roundup.

De EU moet binnenkort opnieuw een besluit nemen over de toelating van glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup. De EFSA verwerpt de conclusie van onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend zou zijn, meldt de Britse krant The Guardian. De conclusie van de WHO leidde in maart vorig jaar tot ophef. Glyfosaat wordt sinds de jaren ’70 wereldwijd door het Amerikaanse agrobedrijf Monsanto verkocht onder de merknaam Roundup.

Zesennegentig prominente wetenschappers, inclusief de wetenschappers die het onderzoek voor de WHO uitvoerden, hebben in reactie op het EFSA-besluit een brief gestuurd naar de Europese commissaris voor Gezondheid, Andriukaitis. In de brief waarschuwen ze er voor dat het tegenonderzoek van de EFSA ‘ongeloofwaardig is omdat het niet gestaafd wordt door bewijs.’ Ook zou het onderzoek niet op een open en transparante wijze hebben plaatsgevonden.

Naar glyfosaat zijn in het verleden al veel onderzoeken gedaan. Die onderzoeken leidden tot verschillende uitkomsten, maar de schadelijkheid voor de mens bleek moeilijk onomstotelijk aan te tonen. Wel wijzen de onderzoeken steeds vaker in de richting van mogelijke gezondheidsschade. Zo publiceerde het medische vaktijdschrift The Lancet vorig jaar een onderzoek waaruit bleek dat glyfosaat detecteerbaar is in het bloed en de urine van landbouwers. Glyfosaat zou volgens hen dna-schade kunnen aanrichten bij zoogdieren en mensen.

De belangen die gemoeid zijn met Roundup zijn groot. Hoewel het patent van Monsanto in 2000 is verlopen, levert het product de Amerikaanse multinational nog steeds ongeveer 5 miljard dollar omzet per jaar op. Behalve door particulieren wordt de onkruidverdelger ook veel gebruikt in de landbouw en door overheden. Er wordt al jaren door milieuactivisten en ngo’s wereldwijd geprotesteerd tegen Roundup en Monsanto, zo ook in Nederland.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties