the_danish_girl_01

De Brits-Amerikaanse gefictionaliseerde biografische film The Danish Girl handelt over de transformatie die de Deense kunstenaar Einar Wegener in 1926 doormaakt tot de vrouw Lili. Einar (Eddie Redmayne) is gelukkig getrouwd met Gerda (Alicia Vikander), beiden houden van kunstschilderen. Wanneer Einar op een dag voor zijn echtgenote in vrouwenkleren poseert, ervaart hij een vrouw te zijn in een mannenlichaam.

Wat als spel begint, verandert in een totaal andere levenswijze voor het koppel. Voor de buitenwereld transformeert Einar langzamerhand tot Lili. Hij hult zich in vrouwenkleren en speelt de zus van zijn vrouw. De waarheid zou voor het conservatieve Kopenhagen anno 1926 te schokkend zijn. Na een lange gang langs psychiaters weet Einar een arts te vinden die hem tot vrouw opereert.

The Danish Girl, geregisseerd door Tom Hooper, is opgezet als een huwelijksdrama. Gerda wil haar man helpen met zijn transformatie maar beseft maar al te goed dat ze haar echtgenoot daarmee kwijt raakt. Hooper is een regisseur die zich gespecialiseerd heeft in historisch drama. Het zijn fraai aangeklede smaakvolle films met weinig diepte, denk bijvoorbeeld aan The King’s Speech.

De didactische en logge vertelstijl van de regisseur zit het in aanleg aangrijpende transgenderdrama danig in de weg. De film is nogal een bloedeloos en plichtmatig melodrama geworden, terwijl het belangwekkende thema een veel betere film verdient. Het zou een gewaagde exploratie van Einar’s transformatie moeten zijn. Hooper heeft zich vooral geconcentreerd op de uiterlijke transformatie. Het innerlijke gevoelsleven van Lili komt niet tot uiting.

the_danish_girl_02

Uiteindelijk zit er weinig emotie in de film. De emotie waarvan al sprake is, moet vooral komen van Alicia Vikander die de echtgenote speelt. Gerda is eigenlijk het enige realistische personage in de film. Vikander weet de twijfels en pijn van de vrouw overtuigend te acteren. Eddie Redmayne is heel wat minder overtuigend, al heeft de acteur de fysieke transformatie van zijn personage wel te pakken.

Daar tegenover weet hij de emotionele draaikolk waarin Lili/Einar terecht komt weinig overtuigend tot uiting te brengen. Redmayne vervalt in zijn voorspelbare grimassen en tics. Het is een tergend oppervlakkige vertolking met weinig ziel, waarmee de acteur toch weer een Oscar-nominatie heeft binnengehaald. Vorig jaar won hij al de Oscar voor beste acteur met zijn rol in The Theory of Everything, eveneens geregisseerd door Tom Hooper.

Lili Wegener is een belangrijk figuur voor de transgenderwereld, nog steeds een voorbeeld voor velen. Jammer dat The Danish Girl geen overtuigende ode aan haar is geworden.

Ulrik van Tongeren

The Danish Girl (2015), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties