15

Multinationals als Apple, Samsung, Sony en Daimler controleren onvoldoende of het kobalt in hun producten niet wordt gedolven door kinderen. Dat zeggen Amnesty International en Afrewatch in een rapport over de kobaltindustrie.

Op grote schaal delven kinderen in de Democratische Republiek Congo (DRC) het overgangsmetaal kobalt – basismateriaal voor batterijen en accu’s bestemd voor smartphones en auto’s – in ondergrondse mijnen. Kinderen vertelden Amnesty International dat ze tot twaalf uur per dag in de mijnen werken en moeten sjouwen met zware ladingen en verdienen daarvoor tussen één en twee dollar per dag. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef werkten in 2014 ongeveer veertigduizend kinderen in mijnen in het zuiden van de DRC, veel van hen in kobaltmijnen.

Paul, een 14-jarige wees, werkte vanaf zijn twaalfde in de mijn. Het lange werk onder de grond maakte hem ziek: “Ik zat soms 24 uur in de tunnels”, getuigt hij in het rapport. “Ik ging er ‘s morgens in en kwam er de volgende ochtend weer uit. Mijn pleegmoeder wilde me naar school laten gaan, maar mijn vader was ertegen. Hij buitte me uit door me te doen werken in de mijn.” De overgrote meerderheid beschikt niet over een basisuitrusting die beschermt tegen long- en huidziekten, zoals handschoenen, werkkleren of gezichtsmaskers.

Handelaren kopen het kobalt rechtstreeks van de mijnwerkers in gebieden waar kinderarbeid wijdverbreid is. De grondstof wordt dan doorverkocht aan bedrijven zoals de Congo Dongfang Mining (CDM), een dochteronderneming van de Chinese mijngigant Zheijang Huayou Cobalt. Vandaar vindt het bewerkte kobalt zijn weg naar de producenten van batterijen die leveren aan technologie- en autoreuzen, waaronder Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler en Volkswagen.

Amnesty International en Afrewatch roepen elektronica- en autofabrikanten op geen batterijen of accu’s te gebruiken die door kinderarbeid zijn geproduceerd. De bedrijven moeten ook transparanter zijn over hun leveranciers. Tevens eisen de mensenrechtenorganisaties een betere controle van de kleine mijnen door de Congolese autoriteiten. De regering in Kinshasa verwerpt de beschuldigingen. Volgens een woordvoerder is het een ‘trucje’ van andere kobalt producerende landen om hun marktaandeel te vergroten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties