metroman

Dankzij de massale aanrandingen in Keulen in nieuwjaarsnacht is er bij tijd en wijle humor van hoog niveau op televisie bij de NPO. De kracht schuilt er in dat het niet bedoeld is als amusement. Het best bekeken tv-programma en lieveling van politiek correct Nederland, het immer knusse DWDD, beet in dit nieuwe genre de spits af met politiek duider en student Sywert van Lienden om de vermaledijde policor in ons land eens goed aan te pakken. Dat wil zeggen, Matthijs & Sywert zouden zichzelf en hun gedachtegoed eens onder de loep nemen.

Weer eens wat anders, zal de gedachte van de redactie zijn geweest, dan Patricia Paay die twee dagen eerder kwam vertellen over haar seksuele escapades met de androgyne David Bowie waarmee ze in haar jeugd het bed deelde. Paay, gemummificeerd geraakt door cosmetische ingrepen, is altijd goed voor de kijkcijfers. Leedvermaak verkoopt, zullen we maar denken. Nu was het tijd voor serieuze zaken. Maar die arme Sywert ging flink op zijn bek met statistieken over criminele allochtonen. Hij had zich vergist in een tabel, zei hij beduusd met een hees stemmetje.

Een dag later zat er dan ook een echte wetenschapper aan tafel om puin te ruimen. Leo Lucassen, hoogleraar Migratiegeschiedenis uit Leiden, streek de boel weer keurig glad. “Valt reuze mee hoor, de cijfers voor criminaliteit wijken weinig af van autochtonen wanneer je die vergelijkt voor beide groepen met lage opleiding”, viel te beluisteren in zijn onnavolgbare wetenschappelijke woordenbrij. Wat ik beweer is dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken hoor, probeerde Sywert nog.

Keulen? vervolgde de wetenschapper onverstoorbaar. Wat-is-hier-aan-de-hand-was-het-eerste-wat-ik-dacht. Geen data over Keulen? Wat-ik-niet-weet-kan-ik-niet-weten, hoorde je de man in hoog collegetempo zonder adem te halen voordragen. Waarna hij de volgende dag twitterde: ‘Nederlandse vrouwen minder aan de top in het bedrijfsleven dan in de Verenigde Arabische Emiraten.’ Om Gerard Reve aan te halen: ‘Hallelujah niets aan de handa’. Met Lucassen in de buurt schaam je jezelf dat je wel eens naar Opsporing Verzocht kijkt.

Zo ook afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof. Feministe Anniek de Ruiter van het Clara Wichman Proefprocessenfonds benoemde seksueel geweld als breder probleem: “Altijd witte mannen die met elkaar over seksueel geweld discussiëren”, klaagde ze. “Hier zitten toch vrouwen aan tafel?”, wierp de presentator tegen. “Het gaat niet alleen om Noord-Afrikaanse mannen hoor die moeite hebben om hun handjes thuis te houden. Witte mannen zijn geen haar beter”, wilde De Ruiter even gezegd hebben. Evenveel hoogopgeleide witte vrouwen als meningen, kun je stellen.

Zoals die van Esther van Fenema, columniste van de website The Post Online. Wanneer zij door een drukke winkelstraat loopt, vraagt ze zich af of ‘onze genderneutrale metromannen met hun IKEA-mentaliteit’ nog wel in staat zijn ‘om vrouwen te beschermen tegen het driftleven van de hitsige nieuwkomers met hun woestijnmores.’ Niet alleen vanwege amusementswaarde of kijkcijfers, maar had Van Fenema niet ook aan de tafel van Buitenhof of DWDD moeten zitten?

Het gezicht van De Ruiter of Dorknoper Lucassen had ik niet willen missen wanneer Van Fenema, als psychiater ongetwijfeld goed op de hoogte van deze zaken, had gerept over ‘onderzoekscommissie, kilo’s nietszeggende rapporten, oeverloze gesprekken met tenslotte een persconferentie waarin wordt bekend gemaakt dat het inderdaad om daders ging met een islamitische achtergrond die geen fuck geven om vrouwenrechten.’

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Volgens de “Keulse” imam sami abu yusuf is het de schuld van de dames in Keulen zelf.
Loshangende haren en ongepaste kleding en ook hadden deze dames parfum op.
Dus dames steekt uw hand eerst maar eens in den eigen boezem voordat onze cultuurverrijkers dit voor u doen.
Dan zijn we ook van het gezeik van nuance zoeken en de toon van het debat af.
Dank u.

Ernst
8 jaren geleden

Niet zo lang geleden hadden korte rokjes het nog zelf uitgelokt, maar nu het voor een bepaalde agenda bruikbaar is, zet de misogyne en homohatende minkukel zich vol achter vrouw en “gay”. Identiteitspolitiek gekaapt door wilderisten; het is lachwekkend en treurig tegelijk. Wat een hypocriet gebral.

knarfist
8 jaren geleden

Dat is nog eens een reactie.
Stevig onderbouwd met keiharde feiten en argumenten waar niemand omheen kan.
Knap zeg!

Ernst
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Wat zijn de feiten, knarfist? Dat de cynische reactionairen en de kleinburgerlijke onderbuik die de dragers en ideeen van de jaren 60 intens haatten, nu ineens idealen over gelijkheid omarmen?

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Waarom heb je de linkse idealen verloochend?
Voor een sloot subsidiegelden? uit angst dat je straks nog steeds je eigen laarzen moet poetsen?
Ernst toch! kruidenier!

Ernst
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Dat maak jij er in je paranoide universum van, gekkie. Laten we wel wezen: wilderisten geven geen zier om vrouwen- en homorechten. Toen niet en nooit niet.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Je bent in je razernij vergeten om kinderrechten te vermelden
Afgelopen jaar 250 kind huwelijken in ons ooit zo prachtige landje.
Lachen, gieren en brullen nietwaar Ernst?

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Lieve Ernst je was me toch zeker niet vergeten?