16
Een van de ateliers in het voormalige schoolgebouw aan de Osseweistraat in Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil een tiental gebouwen waarin kunstenaars langdurig werkzaam zijn, verkopen, marktconform verhuren of opdelen in kluswoningen. De kunstenaars in een pand aan de Osseweistraat bieden weerstand.

Terwijl de kunstenaars aan het werk waren in hun ateliers, liepen onlangs kooplustigen in het kader van een bezichtiging rond in het voormalige schoolgebouw aan de Osseweistraat in Rotterdam-Delfshaven. In opdracht van de dienst stadsontwikkeling biedt Verwey Vastgoed zes kluswoningen te koop aan. Geïnteresseerden kunnen voor 50 duizend euro een casco kopen en verplichten zich daarmee het pand op te knappen wat in totaal zo’n 250 duizend euro zal gaan kosten.

De gedupeerde kunstenaars zijn boos op de gemeente Rotterdam omdat deze zonder enig overleg hun ateliers te koop aanbiedt. Hoewel ze er al dertig jaar zitten wordt hun contract per 1 maart opgezegd. Een jaar later moeten de elf kunstenaars uit het pand aan de nabijgelegen Schonebergerweg vertrokken zijn. De kunstenaars van de Osseweistraat, die een vervangend onderkomen krijgen aangeboden, willen de komende tijd zowel de Rotterdamse partijen in de gemeenteraad informeren en mogelijk ook juridische stappen ondernemen.

“We hebben helemaal niks tegen kluswoningen, maar wij worden gewoon in de kou gezet”, vertelt kunstenaar Willem van Veldhuizen in het programma 7 minuten van RTV Rijnmond. “Het bestemmingsplan is nog niet aangepast voor wonen. We gaan daar natuurlijk keihard voor strijden om dat niet te laten gebeuren en we hebben al veel bijval van de buurt.” Verder vinden ze het onzinnig dat in gebruik zijnde panden worden aangewezen als kluswoningen, terwijl er zo verschrikkelijk veel leegstand is in de havenstad.

Al sinds 1950 werken kunstenaars in oude panden in Rotterdam, zoals voormalige schoolgebouwen. Eind jaren ’80 werd de Stichting Kunst Accommodaties Rotterdam (SKAR) opgericht om de gebouwen te verhuren en te beheren tegen kostendekkende prijzen. Vorig jaar eiste de gemeente een tiental atelierpanden terug om ‘voldoende betaalbare accommodaties via gemeente en corporaties’ te creëren voor nieuwe creatievelingen. Stadsontwikkeling heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om ‘rendement te maken’.

Naast de twee eerder genoemde atelierpanden valt op termijn ook het doek voor de kunstenaars in de Bloklandstraat, de Hammerstraat en mogelijk ook Kunst & Complex. Hetzelfde is het geval met de Tamboerstraat en de ’s Gravendijkwal die al door de kunstenaars verlaten zijn. Ook atelierpanden in de Mauritsstraat en de Parallelstraat bevinden zich in de gevarenzone. SKAR is van mening dat het gebouw aan de Schonebergerweg hen tegen een redelijke vergoeding in eigendom moet worden gegeven.

UPDATE 29-01-16: Rotterdamse raad verwerpt motie tot behoud atelierpanden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties