depressie

Depressiegala in Theater Amsterdam op 25 januari, ter gelegenheid van Blue Monday! Voor iemand die van tijd tot tijd te kampen heeft met depressie, kreeg ik een beetje de blues toen ik de website onder ogen kreeg. Middels een sobere vormgeving toont die een programma met een keur aan artiesten die gaan ‘dansen zingen lachen springen’ voor een toegangsprijs van 50 euro. Als je het breed kan laten hangen, bestel je een VIP-arrangementje voor 150 euro p.p. Doel? Depressie op positieve manier onder de aandacht brengen.

Positief onder de aandacht brengen? Doet me denken aan War Child (WC). Die club startte bescheiden om bekendheid te geven aan het wrede lot van kindsoldaten. Toen die aandacht er eenmaal was, werd WC een marketingbedrijf dat vooral zichzelf nog in stand leek te willen houden. Muziekfestivals, WC op tv, WC op foto met minister BZ, de sponsor van WC. Kindsoldaatjes waren er nog wel, maar bijzaak. Of neem Pink Ribbon, de club van borstkanker zeg maar. Hippe feestjes, mooie jonge vrouwen, de onvermijdelijke BN’ers die er op afkomen als ze camera’s vermoeden… ‘Kanker is cool’, zo leek het wel. Totdat er geld aan de strijkstok bleef hangen, want feestjes moeten wel betaald worden.

Oké, veel artiesten die maandag op het Depressiegala optreden hebben ervaring met depressieve periodes in hun leven. Of dat nou Mike Boddé is, Javier Guzman, Martine Sandifort of Karin Bloemen. Waar ik moeite mee heb is de aanwezigheid van Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid. Depressie is een volksziekte waar zij vanuit haar functie nu eenmaal niet om heen kan. Ongetwijfeld zal zij hartelijk onthaald worden door voormalig politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg, die maandag de boel op het podium gezellig aan elkaar komt kletsen. Oude kennissen uit Haagse wandelgangen en café Nieuwspoort. Zal Van Scherrenburg even kritisch zijn als in haar tijd bij Nieuwsuur?

Om het gezellig te houden zal ze waarschijnlijk niet opmerken: “U bent toch de minister die over psychische ziekten beweerde dat je die in je eigen tijd moet uitvogelen? Om vervolgens de bijl te zetten in de geestelijke gezondheidszorg met de gedachte dat voor deze kwaaltjes medicijnen beschikbaar zijn.” Met als toevoeging: “Waarna veel verwarde mensen op straat terecht kwamen. Mede dank zij u, mevrouw Schippers, draait de depressie-economie als een tierelier.”

Overigens heeft Blue Monday bij de media geleid tot verwarring. Valt dat op de derde maandag 18 januari? Of zoals ‘vader van Blue Monday’ Cliff Arnall bedacht “de maandag van de laatste volle week van januari”? Ach, wat maakt het uit. Vanaf nu hebben we twee Blue Mondays…

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
G. Ottevanger
8 jaren geleden

Mij hebben ze niet uitgenodigd. En ik ben toch ervaringsdeskundige. Bovendien al ruim dertig jaar vaste klant bij het Wegloophuis op de Keizersgracht, voorheen krakersbolwerk De Grote Keizer, met enige beruchtheid in Amsterdam ook nog, met een ruim netwerk in Amsterdam dus, ben ook een paar keer op de redactie van Ravage geweest. Ach ja. Zo gaat. Wij oudjes worden snel vergeten. Ze zullen me wel een vies oud manneke noemen die vuile luchtfietsers daar in Amsterdam.