18

Zaterdag werd de ‘Swingmarket’ in Rotterdam geopend, een warenhuis waar de minima spotgoedkoop voedsel en non-foodproducten tot een maximum van 75 euro per maand kan uitzoeken.

Minima die een beroep doen op de pakketten van de voedselbank moeten daarvan zelf de inhoud kunnen bepalen. Dat beoogt Stichting Met Zuid met het ‘sociaal warenhuis’ De Swingmarket, dat zaterdag in winkelcentrum Keizerswaard in Rotterdam-IJsselmonde wordt geopend. Het warenhuis is voor iedereen toegankelijk, maar enkel de minima krijgen een gouden pas met daarop een tegoed. Afhankelijk van de gezinssituatie bedraagt dat 50 of 75 euro.

Het warenhuis is bedoeld voor inwoners van de regio Rotterdam-Zuid, Ridderkerk en Bolnes, waarbij aangetoond is dat men van een zeer krap budget moet rondkomen. Aanmelding geschiedt via huisartsen en medewerkers van instanties, zoals woningbouwcoöperaties, Maatschappelijk Werk, Stichting Welzijn Ouderen, de Vereniging Relaties (Ex) Gedetineerden. Mensen die zich niet via hun huisarts of een instantie willen aanmelden, kunnen zelf contact opnemen met de stichting.

Naast voeding zijn ook kleding, speelgoed en andere non-foodproducten beschikbaar. Ook kan er huisraad worden gekocht en het is allemaal zeer betaalbaar. Een kilo biologische tomaten kost 50 cent, een volkorenbrood vers van de bakker 80 cent. En het mooie is dat niemand kan zien wie niet betaalt waarmee het stigma van de armoede verdwijnt. Het initiatief is niet uniek in Nederland, denk aan de sociale supermarkt in Almere, maar dat niet-minima hier ook goedkoop mogen winkelen is dat wel.

De initiatiefnemers zetten zich niet af tegen de bestaande 162 voedselbanken die Nederland rijk is, maar bij de meeste voedselbanken worden de pakketten vooraf voor de klanten samengesteld. “Dat is een probleem”, zegt Marij de Ronde van het sociaal warenhuis. “De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben.”

Voorzitter Leo Wijnbelt van de Stichting Voedselbanken Nederland noemt De Swingmarket een mooi initiatief en hoopt op veel navolging. “Maar dat zal beperkt blijven, omdat de meeste voedselbanken al hun handen vol hebben aan het binnenhalen en verdelen van voedsel. Wij zouden onze klanten graag meer keuzevrijheid geven, maar dat kan pas als je structureel voldoende en gevarieerd voedsel binnenkrijgt.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda Hooijmans
8 jaren geleden

Wat een fantastische mooi idee zeg, heel veel succes met deze prachtige formule.
Mag je als niet minima uit Zoetermeer ook bij jullie komen shoppen?

Car
8 jaren geleden
Antwoord aan  Jolanda Hooijmans

Dat mag altijd, iedere koper is welkom bij de swingmarket!

dez
8 jaren geleden

Jammer dat ze zoiets niet in eindhoven hebben. Hebben jullie ook lactose en gluten vrije producten

[…] Bron: Ravage-webzine.nl […]