19Een plan van de Japanse overheid om swastika’s op landkaarten te vervangen heeft tot veel ophef geleid. Het symbool heeft historische betekenis voor het boeddhisme en de Japanse cultuur, vinden de tegenstanders.

De swastika wordt in Japan gebruikt om de locaties van tempels op landkaarten aan te duiden, maar de Japanse regering is van mening dat veel toeristen een link leggen met het Duitse Nazisme. Dat zou uit een onderzoek onder duizend toeristen, ambassademedewerkers en buitenlandse studenten zijn gebleken. De overheid wil het symbool laten vervangen door een tempel-logootje. Ook worden mogelijk vijf andere symbolen vervangen om de landkaarten duidelijker te maken voor buitenlanders.

Het swastika-symbool is afgeleid van het Sanskriet स्वस्तिक (svastika). Het staat symbool voor dat wat gunstig of gelukbrengend is en wordt in het het bijzonder gebruikt als teken voor personen en objecten om hun geluk mee aan te kondigen. De swastika wordt in Japan al duizenden jaren verwerkt in de architectuur van religieuze gebouwen. Het Nazisme ging er in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog mee aan de haal waardoor het ernstig besmet is geraakt.

Veel Japanners zijn ontstemd over het voornemen van de Japanse overheid om de swastika te verbannen. Ze beschouwen het symbool als zeer belangrijk voor de geschiedenis van het land en vinden het stompzinnig om het te censureren simpelweg omdat toeristen erdoor in verwarring worden gebracht. Makoto Watanabe, een communicatie-expert bij Hokkaido Bunkyo University: “Laat de toeristen ons maar vragen wat de ware betekenis is van de swastika in onze cultuur.” Een beslissing moet nog door de overheid worden genomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties