20

Ondanks felle protesten tegen afschot, heeft het bestuur van de provincie Noord-Holland gisteren toestemming gegeven voor het doden van duizenden herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dat werd maandag duidelijk tijdens de behandeling van het besluit door de commissie Natuur en Milieu. De PvdD en GL, tegenstanders van afschot, vonden alleen de SP en de PVV aan hun zijde. Een meerderheid van de Staten is van mening dat de afgelopen jaren allerlei alternatieven voor afschot zijn bekeken, maar dat er nu echt iets moet gebeuren om de populatie te verkleinen.

Dat betekent dat in de komende jaren duizenden herten zullen worden afgeschoten. Gedeputeerde Jaap Bond (CDA) liet niet na op te merken dat indien Amsterdam eerder had ingestemd met de maatregelen, slechts honderden herten gedood hadden hoeven te worden. De pogingen van het Amsterdam om een groep damherten over te brengen naar een natuurgebied op de Balkan, noemde Bond “belachelijk”.

Er wordt al jaren gesproken over de aanpak van de overlast die de damherten uit het waterleidinggebied veroorzaken. Hoge hekken zouden niet weten te voorkomen dat de herten in de winter in Zandvoortse tuinen op zoek gaan naar eten. Ook levert het gevaarlijke verkeerssituaties op. Vorig jaar vonden er 61 aanrijdingen met damherten plaats. Bovendien zouden de herten de duinen kaal vreten.

De Faunabescherming is faliekant tegen afschot en noemt het argument dat de herten schade toebrengen aan planten en insecten ‘gezocht’. Planteneters hebben invloed op de planten om hen heen, dat is geen ‘schade maar natuur’. Aanvankelijk voerde de provincie het argument op dat de dieren een gevaar zouden vormen voor het verkeer en schade zouden aanrichten aan gewassen (vooral bloembollen). ‘Sinds er een hoog raster om de Amsterdamse Waterleidingduinen is geplaatst, zijn die argumenten achterhaald.’

Naar verwachting zal de jachtvergunning over een maand rond zijn en zal Faunabeheereenheid Noord-Holland beginnen met het afschieten van herten in de duinen bij Zandvoort. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties hebben al laten weten de afgifte van de vergunning juridisch te zullen aanvechten. In 2012 zette de bestuursrechter een streep door het afschieten van herten in een rechtszaak aangespannen door de Faunabescherming.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties