21

Justitie in Turkije eist levenslang tegen de hoofdredacteur en een verslaggever van de krant Cumhuriyet. Ze worden onder meer beschuldigd van ‘spionage’ en ‘poging tot omverwerping van de regering’.

Volgens het Openbaar Ministerie in Ankara hebben de twee staatsgeheimen geopenbaard en ‘terroristen ondersteund’. De aanklachten komen voort uit artikelen die vorig jaar in de krant zijn verschenen. Cumhuriyet heeft de Turkse regering onder meer beschuldigd van het leveren van wapens aan extremisten in Syrië. De kritische journalisten zitten al sinds eind oktober vorig jaar vast. Het OM eist voor beiden 30 jaar gevangenisstraf.

Cumhuriyet publiceerde in de zomer van vorig jaar foto’s en videomateriaal op haar website van vrachtwagens van de Turkse inlichtingendienst (MİT) die in januari 2014 werden tegengehouden en doorzocht in Adana, ten zuiden van Turkije. Op de beelden zijn wapens en munitie te zien die volgens officieren van justitie, die opdracht gaven voor de doorzoeking, werden vervoerd naar IS en soortgelijke terreurgroepen die actief zijn in Syrië, meldt Zaman Vandaag.

Nadat de Turkse telecomautoriteit dreigde met juridische stappen en het blokkeren van de website van de krant heeft de redactie van Cumhuriyet de link naar de video verwijderd. De drie grootste oppositiepartijen, CHP (Republikeinse Volkspartij), MHP (Partij van de Nationalistische Beweging) en HDP (Volkspartij voor Democratie), reageerden geschokt na het zien van de beelden en riepen de regering Erdoğan op ontslag aan te bieden.

In totaal werden 54 personen die betrokken waren bij de doorzoeking van de vrachtwagens – onder wie officieren van justitie, hoge militaire officieren, politieagenten en leden van de gendarmerie – gearresteerd op beschuldiging van onder meer ‘spionage’, ‘onthullen van staatsgeheimen’ en ‘poging tot het omverwerpen van de regering’. De officieren van justitie wijzen in hun getuigenissen op connecties tussen de Turkse regering en IS en soortgelijke terreurgroepen.

Het linkse medium Cumhuriyet bericht kritisch over president Recep Tayyip Erdogan en diens regering. Juist omdat de krant zich onafhankelijk durft op te stellen tegenover de regering, ontving de redactie vorig jaar nog de Persvrijheidsprijs van journalistenorganisatie Reporters Zonder Grenzen. Korte tijd later werden hoofdredacteur Can Dündar en de correspondent in Ankara, Erdem Gül, gearresteerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] de partij, ernstig verwikkeld in een oorlog met de eigen Koerdische bevolking en leverancier van illegale wapens aan IS-strijders en andere terreurgroepen in Syrië. Tevens verwelkomt MAST delegaties uit landen […]