23

De kunstenaars van de ateliers in de Rotterdamse wijk Delfshaven dienen plaats te maken voor kluswoningen. Donderdag wees een meerderheid van de gemeenteraad een motie tot behoud af.

Kunstenaars van een atelierpand in een voormalig schoolgebouw in de Rotterdamse Osseweistraat dienen per 1 maart plaats te maken voor zes kluswoningen. Ze zijn boos op de gemeente omdat deze zonder enig overleg hun ateliers na dertig jaar gebruik te koop heeft aangeboden. Een jaar later moeten de kunstenaars uit het pand aan de nabijgelegen Schonebergerweg vertrokken zijn.

De oppositiepartijen PvdA, GL, SP en PvdD in de gemeenteraad hebben donderdag tevergeefs in een motie aangedrongen op behoud van de atelierpanden. Ze vroegen het college om bij het voorstel voor de bestemmingsplanwijziging uit te gaan van een gemengde bestemming waarbij wonen én werken mogelijk zijn. ‘Het verkoopbeleid van de gemeente zou gebaseerd moeten zijn op maatschappelijk rendement en transparantie. De kunstenaars zijn niet behandeld als partij voor de koop van de panden.’

Daags voor de commissievergadering, waarbij diverse kunstenaars het woord voerden, onderschreef de directeur van Museum Boijmans van Beuningen deze visie in een brief aan de wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Integratie. ‘Voor de stad is het van belang dat er voor kunstenaars een gunstig klimaat is om zich in de stad te vestigen’, aldus Sjarel Ex. ‘Het zou een aderlating zijn voor het Rotterdamse kunstklimaat als deze ateliers, waarvan er al zo’n beperkt aantal zijn, verdwijnen uit het centrum van de stad.’

Al sinds 1950 werken kunstenaars in oude panden in Rotterdam, zoals voormalige schoolgebouwen. Eind jaren ’80 werd de Stichting Kunst Accommodaties Rotterdam (SKAR) opgericht om de gebouwen te verhuren en te beheren tegen kostendekkende prijzen. Vorig jaar eiste de gemeente een tiental atelierpanden terug om ‘voldoende betaalbare accommodaties via gemeente en corporaties’ te creëren voor nieuwe creatievelingen. Stadsontwikkeling heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om ‘rendement te maken’.

Lees ook: Rotterdam doet atelierpanden in de verkoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie Visser
8 jaren geleden

Nederland wordt of beter gezegd is cultureel afgebroken. In de eeuwen heen zijn het de kunstenaars geweest die nog wat vreugde en plezier in het leven brachten. De hele wereld is overspoeld met ellende en verderf en ik wordt blij als ik weer een prachtig kunstwerk zie. Van schilderij tot beeld geeft plezier om naar te kijken. Het doet me dan ook zeer als er weer een groep kunstenaars worden verdreven uit hun atelier. Plaats maken voor kluswoningen, alleen het idee al. Ik hoop dan ook stellig dat de gemeente Rotterdam hun plannen voor deze actie herziet.

[…] ‘D66! Dit zijn de momenten om nog eens terug te denken aan de schwung van Van Mierlo. Aan Jan Terlouw. Aan Els Borst. Aan het belang dat ooit werd gehecht aan cultuur, onderwijs, et cetera. Waar is dat in hemelsnaam gebleven?’ Aldus de Rotterdamse beeldende kunstenaar en activist tegen wil en dank met liefde voor het Wereldmuseum Olphaert den Otter op zijn FB-pagina. Aanleiding voor deze vraag is het bestaande beleid van het Rotterdamse college (nu: Leefbaar Rotterdam, CDA, D66) om Stadsontwikkeling opdracht te geven om rendement te maken op het vastgoed. Ravage-webzine zet het uiteen in een bericht. […]

Marleen van Zijp
8 jaren geleden

Ook omwonenden hebben niets te vertellen. De plannen mbt deze woningen zijn nauwelijks met de buurt gecommuniceerd .

Louisette
8 jaren geleden

Wat een kortzichtigheid van onze gemeente! Onze stad zit in de lift DOOR creativelingen en nu jagen wij hen de stad uit!?!? Het STIKT van de lege panden ! Doe daar iets mee Rotterdam! DOE en DENK creatief ipv van deze kortzichtige onnozele actie.

hilde
8 jaren geleden

Het gaat ook nu weer om geld. Een beetje visie ontbreekt. Arm Rotterdam!