01
Vorige maand werd een leegstaand pand in de Wijde Heisteeg te Amsterdam opnieuw gekraakt nadat het in 2011 was ontruimd

Sinds het kraakverbod in 2010 werd ingevoerd vonden in vier jaar tijd 27 gemelde kraakacties plaats in Rotterdam, 24 in Den Haag en slechts 12 in Amsterdam. Daarmee is de hoofdstad onttroond als voornaamste kraakdomein.

Dat blijkt uit het evaluatierapport Van ontruimen naar inruimen van onderzoeksbureau RIGO dat minister Van der Steur (Justitie) mede namens minister Blok (Wonen) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van 2010 tot en met 2014 is 213 keer aangifte gedaan van kraken, waarbij 529 verdachten betrokken waren. Bij 277 verdachten nam de rechter een beslissing. Driekwart kreeg een straf opgelegd, van wie 37 personen een celstraf met een gemiddelde van 37 dagen.

Volgens het onderzoek worden krakers sneller en eenvoudiger aangepakt door het Openbaar Ministerie (OM). Tegelijk zijn gemeenten met de wet in de hand actiever bezig om leegstand tegen te gaan. De leegstand van onroerend goed waarin niet gewoond mag worden, zoals kantoren en winkels, is echter wel toegenomen. Voor de inwerkingtreding van het kraakverbod was het niet strafbaar om panden te kraken die langer dan één jaar leeg stonden.

‘Dankzij de Wet kraken en leegstand verloopt de handhaving bij gekraakte panden efficiënter en sneller’, aldus Van der Steur. Sinds de inwerkingtreding van de wet per 1 oktober 2010 is kraken te allen tijde verboden. ‘Met het schrappen van de éénjaarstermijn zijn bewijsrechtelijke problemen opgelost, omdat het OM niet meer hoeft aan te tonen dat het desbetreffende pand minder dan een jaar niet in gebruik was.’ Vooral in 2013 en 2014 nam het aantal aangiftes van kraakacties flink toe, de meesten in Oost- en Midden-Nederland, Rotterdam en Den Haag.

Van der Steur: ‘Het OM is de centrale partij om te bepalen of er sprake is van kraken en of hiertegen strafrechtelijk zal worden opgetreden. Dit neemt niet weg dat in de verschillende driehoeksoverleggen tussen gemeenten, politie en het OM afspraken zijn gemaakt over het bij elkaar brengen van alle relevante informatie.’ Vooral in Amsterdam zou sinds het kraakverbod intensiever dan voorheen samengewerkt worden in de lokale driehoek (tussen gemeente, politie en OM).

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rik
8 jaren geleden

Over krakers schrijven als verdachten, sneller kunnen ontruimen omschrijven als oplossen van bewijsrechtelijke problemen, mogelijk dankzij de wet? Ravage aan de kant van justitie, of iets te veel het persbericht overgetypt?

Anoniem
8 jaren geleden
Antwoord aan  Rik

Ze zijn minstens even goed in het overschrijven van andere media als hun favoriete weblog GeenStijl.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Zie daar Rik en Anoniem met hun blanke racistische snuitjes knorren.

Besef wel en ter degen dat jullie beiden behoren tot de blanke racistische aanrandingscultuur.

Er is er maar een! Allah! En Mohamed is zijn profeet vrede zij met hem.

Leegstand is voor Mohamedanen niet voor ongelovigen racisten.