02

In het kader van Koude Oorlog 2.0 keert Amerikaans oorlogstuig terug naar het Zuid-Limburgse Eygelshoven. Het gaat om legermaterieel van een U.S. Armored Brigade Combat Team.

De Amerikanen gaan onder de vlag van de NAVO weer defensiematerieel stallen op de voormalige POMS-locatie (Prepositioned Organizational Material Sets) in Eygelshoven. ‘Prepositionering van Amerikaans materieel in Eygelshoven is onderdeel van de geruststellende maatregelen van de NAVO in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa’, schrijft minister Hennis (Oorlog) in een korte brief aan de Tweede Kamer.

Een en ander vloeit voort uit afspraken die in het najaar van 2014 op de NAVO-top in Wales werden gemaakt om oostelijke bondgenoten te helpen. Volgens Hennis onderstreept opslag van Amerikaans materieel in Nederland ‘de bondgenootschappelijke solidariteit’ en is het een ‘herbevestiging van de trans-Atlantische band’. Bovendien leidt de komst van de Amerikanen tot werkgelegenheid in de regio Zuid-Limburg, aldus Hennis. Hoe lang de yanks Eygelshoven dit keer bezet zullen houden, is niet bekend.

De eerste bezettingsoperatie van de POMS-site Eygelshoven duurde 22 jaar (1984-2006). De VS gebruikte deze locatie, alsmede POMS-sites in Brunssum, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen, als vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats voor het Amerikaanse leger tijdens de Koude Oorlog. In geval van oorlog met Rusland zouden de Amerikaanse troepen worden ingevlogen via Schiphol om vervolgens met het materieel gestald op de POMS-sites naar het Oostfront op te rukken.

Na het einde van de Koude Oorlog werden de POMS-sites ingeschakeld voor de Amerikaanse interventiepolitiek in voormalig-Joegoslavië en Irak. Het zware oorlogsmaterieel van het Amerikaanse leger werd in Eygelshoven ondergebracht in 10 loodsen en in 28 werkplaatsen gereviseerd. In 2014 kwamen de voormalige POMS-sites in het nieuws nadat bleek dat Defensie haar personeel op de locaties willens en wetens op onverantwoorde wijze had laten werken met de kankerverwekkende verf Chroom-6.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] solidariteit’ en is het een ‘herbevestiging van de trans-Atlantische band’ (https://www.ravage-webzine.nl/2016/02/03/yanks-nemen-opnieuw-bezit-van-eygelshoven/). Inmiddels is het zover. Als dieven in de nacht slopen vorige week de eerste M1 Abram tanks, […]

freddie
7 jaren geleden

Hennis, een VVD-minister van defensie, een schakel in een voor Nederland rampzalig proces. Nederland speelde mee met de aanval op Lybië waar geen reden voor was behalve dan het onttrekken aan de dollar-circulatie. Irak, waar ook geen reden voor was, speelde Nederland mee, een slaafse hond. Weet U wat er in oorlogstijd gebeurt? Die tanks zijn zinloos, uit de mode, geen bescherming. We leven nu met langeafstandraketten, de havens gaan plat met langeafstandsraketten – Antwerpen Rotterdam Amsterdam- om aanvoer van materieel te stoppen.
En wij gaan mee broeders en zusters. Weet U nog hoe de steden in Duitsland er uit zagen, Hamburg bijvoorbeeld. Zoek maar een plaatje op, internet levert het wel. En waarom deze Rusland pesterij? Oekraïne soms? Dit Russische land werd met miljarden dollars van een ander bestuur voorzien.