05

Actiegroepen, buurtbewoners en buitenlandse steden spannen in Brussel rechtszaken aan om de sterk verouderde kerncentrales Doel en Tihange gesloten te krijgen. Energiebedrijven dienen bij de EU een klacht in wegens illegale staatssteun.

De actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie heeft maandag voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gepleit voor het stilleggen van de in opspraak geraakte Belgische ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2. Volgens de tegenstanders zijn er onvoldoende garanties over de betrouwbaarheid van beide kerncentrales. De rechtszaak is aangespannen tegen uitbater Electrabel.

De actiegroep is onder meer van mening dat het rapport waarop nucleaire toezichthouder Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zich gebaseerd heeft op sommige plaatsen onzekerheden vertoont en onvoldoende antwoorden biedt op bepaalde vragen, zoals de oorzaak van de scheurtjes in de reactoren. Bovendien zijn de geconsulteerde internationale experts niet unaniem in hun oordeel, zo stellen de anti-nucleaire activisten.

Voorts is de actiegroep verontrust over het feit dat de testen niet zijn uitgevoerd op onderdelen van het reactorvat zelf – dat is technisch onmogelijk – maar op vermoedelijk identieke externe onderdelen. Dat FANC-topman Jan Bens in het verleden voor Tractebel heeft gewerkt (thans Electrabel), doet bij Nucléaire Stop Kernenergie vragen rijzen over de onpartijdigheid van de regulator. Een beslissing van de rechtbank wordt komende maand verwacht.

Naast deze rechtszaak spannen ook verscheidene grensgemeenten, waaronder het Duitse Aken en het Nederlandse Maastricht, een rechtszaak aan om Tihange stil te laten leggen. Ze kijken daarvoor naar procedures bij de Raad van State, de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en de Europese Commissie. Eerder werd al bekend dat Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu rechtszaken hebben aangespannen tegen het opnieuw opstarten van de Belgische kernreactoren.

Ook enkele concurrerende energiebedrijven uit binnen- en buitenland werken aan een klacht bij de Europese Commissie. De bedrijven klagen Electrabel aan dat het energiebedrijf illegale staatssteun heeft verkregen voor de levensduurverlenging met tien jaar van Doel 1 en 2. Daarbij nemen ze ook het akkoord onder vuur dat energieminister Marghem (MR) sloot met Electrabel.

Gerelateerde berichtgeving:
18-01-16:Doel voldoet niet aan de veiligheidseisen’
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties