06

Provinciale Staten van Zeeland heeft de stokoude kerncentrale Borssele op Marktplaats gezet. De centrale draait met verlies en de provincie is bang met een grote kostenpost opgezadeld te worden.

De in 1973 in gebruik genomen kerncentrale Borssele in de Zeeuwse gemeente Borsele is eigendom van het noodlijdende energiebedrijf Delta. Provincie Zeeland overweegt Delta te hulp te schieten met een garantstelling van 150 tot 200 miljoen euro, maar wil tegelijk dringend af van de bedrijfstak die energie produceert. Borssele brengt om meerdere redenen een enorme kostenpost met zich mee waar Zeeland niet aan mee wenst te betalen.

De overheid besliste in 2006 de maximale levensduur van Borssele te verlengen van 30 naar 60 jaar. Naar schatting dient er 200 tot 400 miljoen geïnvesteerd te worden om de verouderde kerncentrale weer veilig te maken. In 2014 kreeg Delta van het Ministerie van Economische Zaken groen licht om deze investeringen uit te stellen, meldt milieuorganisatie WISE. Met andere woorden, de centrale draait momenteel op onveilige basis.

Daarnaast betaalt Delta al geruime tijd een te laag jaarbedrag dat bestemd is voor de definitieve berging van het dodelijke kernafval. Hier is volgens de modellen een bedrag nodig van tussen de 1,5 en 2,5 miljard euro in het jaar 2115. Het sparen verloopt allesbehalve soepel, waarschijnlijk zal Delta (lees: de provincie in geval van behoud) de komende jaren aanzienlijk meer geld af moeten dragen. Ool loopt Delta achter met het afdragen van geld dat nodig is om Borssele na sluiting in 2033 te ontmantelen.

De kerncentrale vormt bij verkoop tevens een probleem omdat veel potentiële kopers vrezen voor hun groene imago. In Nederland zou er dan ook geen enkele partij zijn die de kerncentrale wil overnemen en verkopen aan een buitenlands bedrijf is in strijd met de wet. Om die reden is de provincie in onderhandeling met de overheid over de toekomst van Borssele die qua leeftijd tot de top 10 van oudste kerncentrales van Europa behoort.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties