09

Een hacker, aangesloten bij Anonymous, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het platleggen van verschillende Japanse overheidssites uit protest tegen de dolfijnenjacht in Taiji.

‘De aanval is gericht tegen het doden van dolfijnen in de baai van Taiji’, schreef de hacker afgelopen woensdag in een tweet. ‘Stop het doden van dolfijnen’, aldus de hacker die tevens meldde dat het binnen de Japanse traditie past om tegen de walvisjacht te protesteren. De getroffen websites behoren toe aan de belastingdienst, de overheidsinstelling Japan External Trade Organization en het particuliere bedrijf Japan Securities Finance Co.

Het jachtseizoen in Taiji start traditioneel op 1 september en duurt een half jaar. Tijdens de jacht worden groepen dolfijnen (pods genaamd) door vissersboten de zogenoemde killing cove ingedreven en ingesloten. Wereldwijd kopen dolfijntrainers van onder andere dolfinaria en ‘zwem met dolfijnen’ programma’s naar Taiji om de mooiste exemplaren op te kopen. De onverkochte dolfijnen, vele duizenden per jaar, worden afgeslacht.

Begin deze maand werd ook de website van de Japanse autofabrikant Nissan platgelegd uit protest tegen de walvisjacht. Verscheidene andere Japanse bedrijven en instellingen, waaronder het kantoor van premier Shinzo Abe, de Japanse Vereniging van Dierentuinen en Aquaria, de Metropolitan Police Department en de internationale luchthaven Narita waren al eerder doelwit van het hackerscollectief Anynomous.

Ook in IJsland werden de websites van drie supermarkten en vier restaurants in IJsland platgelegd voor het leveren van walvisvlees aan de consument. In november vorig jaar plaatste hackerscollectief Anonymous een video online waarin cyberaanvallen tegen IJsland en Japan werden aangekondigd als deze landen niet zouden stoppen met het doden van walvissen en dolfijnen. ‘Vergis je niet. Profiteren van deze wezens is een misdaad die we zullen wreken.’

Japan blijft onder het mom van onderzoeksdoeleinden op walvissen en dolfijnen jagen, ondanks een door de VN ingesteld internationaal moratorium. Ruim dertig wetenschappers hebben recent in een open brief aan het tijdschrift Nature brandhout gemaakt van het ‘wetenschappelijke’ programma achter de Japanse walvisvangst. Ze pleiten voor dringende hervormingen bij de Internationale Walvisvaartcommissie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties