10
Visualisatie van het zicht op de horizon van de Noordzee bij doorgang van de plannen van het kabinet., een ‘hekwerk met industriële aanblik’

Een zestal kustgemeenten heeft felle kritiek geuit op het onderzoek van minister Kamp naar de effecten van windmolens voor de kust. Het rapport zou zijn gebaseerd op ‘onjuiste aannames’.

Op basis van een rapport van onderzoeksbureau Decisio concludeerde minister Kamp (EZ) dat de gevolgen van de bouw van twee giga-windmolenparken voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust ‘naar alle waarschijnlijkheid beperkt en tijdelijk’ zullen zijn. Volgens de onderzoekers blijft hooguit 10 procent van de Nederlandse toeristen en recreanten weg als de windmolens op 10 zeemijl komen te staan en hooguit 5 procent van de buitenlandse bezoekers.

De protesterende kustgemeenten Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Zandvoort, Bergen en Castricum zijn daar niet van overtuigd omdat de onderzoeksgegevens volgens hen niet kloppen, stellen zij vandaag in een open brief. Zo is volgens de kustgemeenten het effect op het toerisme berekend op basis van dertig windmolens, terwijl het in de plannen van het kabinet om honderden, veel grotere windturbines gaat die ook nog eens dichterbij de kust komen te staan.

Het kabinet is van plan om de twee windmolenparken aan te leggen op 18 tot 22 kilometer afstand van de kust. Daarmee zou 2100 megawatt aan windenergie kunnen worden opgewekt. De kustgemeenten stellen een andere locatie op zee voor ‘achter de horizon’ op 60 kilometer van de kust en die meer windenergie oplevert. Deze variant, IJmuiden-Ver geheten, is wel duurder. Wat de extra kosten precies zijn, zoekt de stichting Vrije Horizon uit.

,,De plaatsing van honderden windturbines in het zicht van de kust zoals het kabinet dat wenst, leidt tot een hekwerk met industriële aanblik op de dag en knipperende rode kerstboomverlichting in de nacht”, aldus wethouder Barnhoorn van Noordwijk, voorzitter van de Stuurgroep Kustgemeenten. ,,Het vrije uitzicht van Hoek van Holland tot Den Helder verandert hierdoor definitief van aanblik, terwijl er met IJmuiden-Ver een prima alternatief voorhanden is.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties