11

Als gevolg van het groeiend aantal uren dat we binnen zitten en gebruik maken van digitale beeldschermen worden steeds meer mensen bijziend, waarschuwen Australische onderzoekers.

Begin vorig jaar bleek al uit onderzoek gepubliceerd in Nature dat het aantal mensen met bijziendheid in de voorbije vijftig jaar is verdubbeld. Ongeveer een kwart van de wereldbevolking is nu bijziend. Als er niet wordt ingegrepen, zal die trend zich in toenemende mate doorzetten, waarschuwen wetenschappers van de Australische Universiteit van New South Wales in het tijdschrift Ophthalmology.

Tegen 2020 zal volgens de wetenschappers naar schatting een derde van de wereldbevolking bijziend zijn, en tegen 2050 zelfs bijna de helft. Bijziendheid, slecht in de verte kunnen kijken, kan leiden tot ernstige oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom en maculadegeneratie. Een vijfde van de getroffen patiënten, een miljard mensen tegen 2050, loopt daardoor een groter risico om zelfs blind te worden.

Er zijn verschillende oorzaken voor bijziendheid, maar de wetenschappers vermoeden dat de stijging vooral te maken heeft met onze veranderende levenspatronen. Mensen brengen steeds meer tijd door met elektronische activiteiten die zicht op korte afstand vergen, zoals lezen en het gebruik van digitale hulpmiddelen als monitors, laptops, tablets en gsm’s.

Bijziendheid vangt meestal aan in de kindertijd en kan erger worden naarmate het individu opgroeit. Ouders kunnen hun kinderen dan ook maar beter zoveel mogelijk buiten laten spelen en doen er goed aan het gebruik van digitaal verlichte beeldschermen sterk te beperken. De onderzoekers raden ook aan om het zichtvermogen van kinderen regelmatig te laten controleren.

Vorig jaar luidden oogartsen van het Erasmus MC in Rotterdam eveneens de noodklok. Uit onderzoek onder vijfduizend Rotterdamse 6-jarige kinderen bleek 2,5 procent bijziend. Volgens onderzoeker Roelof Polling gaat het aantal bijzienden sterk toenemen en heeft zeker de helft van alle huidige zesjarigen rond het twintigste levensjaar een ernstige oogafwijking. ,,Als een kind eenmaal bijziend is, groeien de ogen door in de verkeerde vorm.”

De Gezondheidsraad achtte het begin 2015 van ,,groot belang” dat er onderzoek wordt gedaan naar de risico’s van LED-verlichting in laptops e.d. ,,Als het werkelijk zo is dat door de blootstelling aan LED-licht de ogen beschadigd raken, hebben we met een groot probleem voor de volksgezondheid te maken. Gezien de hoge vlucht die de toepassing van LED’s heeft genomen, en naar verwachting zal blijven nemen, is het verstandig om hier uit voorzorg onderzoek naar te laten doen.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties