12

Milieuactivisten hebben zich vanochtend vastgeketend aan de ingang van een conferentiecentrum in Brussel waar door de EU en VS vergaderd wordt over het omstreden internationale handelsverdrag TTIP.

Ongeveer dertig Greenpeace-activisten uit zeven Europese landen posteerden zich maandagochtend voor de ingang van het Management Center Europe in Brussel waar onderhandelaars van de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken begonnen zijn aan een marathonvergadering van vijf dagen over het trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag (TTIP). De inzet zijn belangrijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid, energie, dierenwelzijn en verboden giftige stoffen.

Verschillende actievoerders ketenden zich met kettingen vast aan deuren en het portiek. Klimmers bevestigden een groot spandoek aan het pand met daarop een beeld van een doodlopende weg met de boodschap: ‘TTIP, dead end trade deal’. Het was de bedoeling de ingangen van het conferentiecentrum volledig te blokkeren en aan de achterzijde één uitgang vrij te laten, maar bewakers hebben dat gedeeltelijk weten te verhinderen. Rond 13 uur maakte de politie een einde aan de actie waarbij geen personen zijn aangehouden.

Greenpeace voert al tijden actie tegen TTIP. Volgens de milieuorganisatie wordt door het verdrag ongekende macht toegeschreven aan grote bedrijven, over de rug van lidstaten en werknemers. ‘Belangrijke standaarden op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en verboden giftige stoffen worden door de Europese Commissie afgedaan als handelsbelemmeringen’, aldus Greenpeace. ‘Ruim drie miljoen mensen hebben zich uitgesproken tegen het handelsverdrag, het wordt tijd dat er naar al deze mensen geluisterd wordt.’

De Europese Unie en de Verenigde Staten onderhandelen sinds 2013 over deze overeenkomst waardoor handel tussen de grootmachten eenvoudiger en goedkoper moet worden. ,,Niet alleen krijgen buitenlandse bedrijven en multinationals zo een voorkeursbehandeling ten nadele van nationale of lokale bedrijven, het zou een race to the bottom veroorzaken, een drastische verlaging van alle dergelijke regels, zowel in de EU als in de VS”, aldus Mathieu Soete, woordvoerder van Greenpeace België.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hendrik
8 jaren geleden

Als eenvoudige bezorgde bewoner van deze aarde ben ik woedend om het feit dat een groep zelf benoemde machtsgeile “bestuurders” als de Europese Unie met het doel om onze planeet op uitermate fascistische wijze via het TTIP verdrag te gronde te richten.
Een van de belanghebbende bedrijven, te weten Monsanto in de VS, is een grote stuwende kracht om volledige alleenheerschappij te hebben over de voedselvoorziening van de bewoners op deze aarde.
De Brussels regenten laten zich volkomen inpakken en in de watten leggen door dit soort op macht en geldbeluste bedrijven. Voorbeeld? Verhoffstad (fel voorstander van “het vierde EU rijk”) krijgt van een bedrijf met belangen in de Oekraine jaarlijks jaarlijks € 230.000.- op zijn bankrekening bij geschreven.
Het TTIP verdrag is in mijn ogen voor ons voortbestaan als beschaafde bewoners van deze aarde niets anders dan moord met voorbedachte rade!