13

De Rotterdamse politie is zondag volledig over de schreef gegaan door zonder concrete aanleiding 326 kritische supporters van Feyenoord aan te houden. Lokale politici stellen vragen, de Ombudsman verricht een verkennend onderzoek.

Voorafgaand de voetbalwedstrijd Feyenoord tegen Roda JC van afgelopen zondag namen zo’n 500 supporters van de thuisclub deel aan een zeer korte protestmars naast stadion De Kuip in Rotterdam-Zuid. Ten gevolge van een serie nederlagen eisen de fans het vertrek van het bestuur, in het bijzonder directeur Gudde. Om hun wens op ludieke wijze kracht bij te zetten, gooiden diverse betogers lege verhuisdozen over een afgesloten toegangshek, bestemd voor de directie die op dat moment in conclaaf bijeen was in het Maasgebouw.

ME’ers sloten vervolgens de supporters zowel van voren als van achteren in. Ter linkerzijde bevond zich een hoog hekwerk, ter rechterzijde een hoge muur. Als ratten in de val, terwijl daar geen enkele aanleiding voor was. Om onduidelijke reden voerde de ME aan de voorzijde ook nog een korte charge uit waardoor er paniek uitbrak onder de supporters, waaronder ouders met hun kinderen die in de groep terecht waren gekomen ter hoogte van het zogenoemde servicepunt alwaar ze hun toegangskaarten voor de wedstrijd op kwamen halen.

De hele groep Feyenoord-fans werd aangehouden, een reden werd niet opgegeven. Met ingehuurde stadsbussen werden in totaal 326 personen afgevoerd naar het politiebureau aan de overzijde van de straat bij De Kuip. Volgens diverse arrestanten was de politie voorbereid op een massa-arrestatie, getuige de briefjes die in de parkeergarage hingen met de mededeling geen auto’s te parkeren. ,,Er was een ruimte gemaakt met zwarte plastic schermen, die als tijdelijk cellencomplex diende”, aldus een van de arrestanten in het Algemeen Dagblad.

Nadat de supporters gefouilleerd waren, brachten ze gemiddeld 3,5 uur door in de parkeergarage, zonder voorzieningen. De officier van justitie die de processen-verbaal opmaakte, meldde de arrestanten dat ze aangehouden waren wegens overtreding van een ‘samenscholingsverbod’ dat uitgeroepen zou zijn, maar waar de fans niets vanaf wisten tijdens hun protest. Waarom zijn die tienduizenden supporters die zich ophielden voor de toegangspoorten van het stadion dan niet aangehouden? Alle arrestanten kregen een te betalen boete van 220 euro mee op zak.

De Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne roept de 326 ,,ten onrechte aangehouden supporters” op in beroep te gaan tegen de opgelegde boete. ,,Diegene die nu betalen, krijgen automatisch een strafblad. Zo’n strafblad kan je grote problemen opleveren. Je kunt geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer krijgen, met een mogelijk stadionverbod als gevolg”, zei hij in een vraaggesprek met Radio Rijnmond. De Nationale Ombudsman is inmiddels een eigen verkennend onderzoek begonnen naar het politieoptreden bij De Kuip. Hij verwacht dat het voor de zomer klaar is.

De massa-arrestatie heeft inmiddels tot een waar spervuur aan vragen van politici in de Rotterdamse raad geleid. Voor D66, GL en VVD is het recht op demonstreren ,,een groot goed.” De raadsleden willen het naadje van de kous weten. Ze vragen zich onder meer af of er vooraf contact is geweest met de demonstranten, en of de route die zou worden gelopen bekend was. ,,Wat is er gedaan om vooraf aan het brede publiek duidelijk te maken dat de aangekondigde demonstratie niet was goedgekeurd door de gemeente of politie?”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frank de Greef
8 jaren geleden

Weer een duidelijk geval van totaal onnodig, stompzinnig politiegeweld. Vinden ze leuk, die ME’ers: in het weekend voetbalsupporters in mekaar slaan.