15

Commotie over de aanwezigheid van sporen van landbouwgif in Duits bier dat ook in Nederland wordt verkocht. Terwijl datzelfde gif ook in ons eigen bier voorkomt, alsmede in ons brood.

In veel populaire Duitse bieren die ook in Nederland worden verkocht zijn sporen van onkruidverdelger glyfosaat gevonden. Volgens onderzoekers van een Duitse milieu-instituut in München zijn de bevindingen alarmerend. De hoeveelheid giftige stof is in sommige gevallen driehonderd keer zo hoog als toegestaan in drinkwater. De Süddeutsche Zeiting maakte er vandaag melding van, waarna onder meer de NOS en NRC het bericht overnamen dat kennelijk nieuwswaarde bevat.

Dit terwijl inmiddels toch algemeen bekend mag worden verondersteld dat glyfosaat wereldwijd wordt toegepast in de land- en tuinbouw om onkruid te bestrijden. Dat het gif vervolgens wordt opgenomen in de behandelde gewassen is evident, waarna het sporen achterlaat in de consumerende mens en dier. Als dit Duitse onderzoek al iets nieuws toevoegt, is dat het Reinheitsgebot wordt overtreden. Op basis van deze in 1516 ingevoerde regeling mag Duits bier enkel gemout graan, water en hop bevatten. Toevoegingen als glyfosaat zijn uit den boze!

Glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, is het meest verkochte en omstreden bestrijdingsmiddel ter wereld. De Amerikaanse biochemie-gigant Monsanto ontwikkelde de formule en bracht het ‘wondermiddel’ in 1970 op de markt. In 2000 verliepen de patenten waarna plantenbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat onder tal van andere namen wereldwijd op de markt verkrijgbaar zijn. In Nederland wordt de onkruidverdelger vooral toegepast in land- en tuinbouw, denk aan groente-, fruit- en graansoorten.

Uit een in opdracht van Friends of the Earth in 2013 uitgevoerd onderzoek in achttien Europese landen blijkt dat veel deelnemers aan de test glyfosaat in hun lichaam hebben. Van alle Europese deelnemers is 24 procent positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat. Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen werden resten ervan aangetroffen in de urine. Alle deelnemers aan de test waren in 2013 woonachtig in Europese steden, en waren zelf niet werkzaam in de land- en tuinbouw zodat directe inname kan worden uitgesloten.

De hamvraag is in hoeverre deze gifresten ons lichaam schade kunnen toebrengen. Internationale wetenschappers liggen met het Europese Voedselveiligheidsagentschap EFSA al jaren overhoop over de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat. De EFSA verwerpt de conclusie van onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Binnenkort neemt de EU opnieuw een besluit over de toelating van glyfosaat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sandra Westrenen
8 jaren geleden

waarom geen ophef over glyfosaat in bier dat in de VS wordt gebrouwen?

Lijkt verdacht veel op doelgerichte beschadiging van de Duitse economie.
Volkswagen ging al voor.

De exodus uit heel Afrika, M.O. en delen van Azië is voor het overgrote deel naar Duitsland gestuurd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Germany_Must_Perish%21

Nu wereldwijd glyfosaat, of de giftige toevoegingen en afbraakproducten EPA, AMPA goed zijn verspreid in oppervlakte en soms zelf grondwater, de lucht en bodem.
De granen voor veevoeders voor onze vlees- en melkveestapel bevatten voor een groot deel zwaar met glyfosaat(-residuen/-afbraakproducten) vervuilde ggo’s. Steeds meer van die graanproducten gaan in onze levensmiddelen. Het associatieverdrag met de Oekraïne is een list om het verbod op ggo’s in de meeste EU landen op die manier te omzeilen en doorbreken. Ongelimiteerde invoer van de opbrengsten van Round Up bestendige voedingsgewassen gaan naar de EU-landen komen.
http://www.oaklandinstitute.org/corporate-takeover-ukrainian-agriculture
https://www.ftm.nl/artikelen/nieuw-rapport-europese-boeren-kansloos-door-ttip
Thierry Baudet interviewt Arno Wellens; Associatieverdrag gaat over heel veel geld!:
https://www.youtube.com/watch?v=UbB7aSJtmhM

Hendrik
8 jaren geleden

Het verkopen en het promoten (door EU en VS) van o. glyfosaat, is als je het goed beschouwt Moord met voorbedachte rade.
Maar dat de voor “vechters van het vierde rijk” in Brussel volkomen koud anders lieten zehet TTIP verdrag wel in de prullenbak verdwijnen.
Maar ja, geld en macht he?