16

Het IJslandse visserijbedrijf Hvalur HF vangt deze zomer geen walvissen meer, maar de jacht op dwergvinvissen wordt waarschijnlijk voortgezet.

In een interview met het IJslandse dagblad Morgunblaðið heeft Kristján Loftsson, hoofd van het enig overgebleven visserijbedrijf Hvalur HF in IJsland dat nog op walvissen jaagt, aangekondigd af te zullen zien van verdere walvisvangst waarop wereldwijd een moratorium is ingesteld. De jacht op dwergvinvissen zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel doorgang blijven vinden.

Loftsson vertelde verslaggevers dat hij genoeg heeft van de eindeloze obstakels die zijn bedrijf worden opgelegd om het IJslandse walvisvlees naar Japan te exporteren. Buiten dat heeft het Aziatische land zelf nieuwe regelgeving ingevoerd voor de import van vlees. ,,Als we in 2009, na een pauze van twintig jaar, hadden geweten op welke problemen we zouden stuiten om het walvisvlees te verkopen aan Japan, waren we er nooit aan begonnen”, zei de directeur.

De binnenlandse afzetmarkt voor walvisvlees in IJsland is minuscuul, terwijl de publieke opinie zich steeds meer tegen de vangst keert. Tegenwoordig zijn de meeste IJslanders tegen de jacht op walvissen, slechts 50 procent steunt nog de vangst van dwergvinvissen. Uit protest tegen de IJslandse walvisvangst heeft het hackerscollectief Anonymous de afgelopen tijd middels DDoS-aanvallen websites van de overheid, restaurants en viswinkels platgelegd.

De commerciële walvisvangst is sinds 1986 wereldwijd verboden. Voor Noorwegen en IJsland was die overeenkomst echter niet bindend omdat beide landen respectievelijk verzet en voorbehoud hadden aangetekend. Japan is naast Noorwegen de grootste illegale walvisvaarder. Greenpeace en Pro Wildlife reageren tevreden op het besluit van Hvalur HF om de walvisvangst te beëindigen. Ze roepen Noorwegen en Japan op het voorbeeld van Hvalur HF te volgen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties