19Op bevel van burgemeester Van der Laan heeft de Amsterdamse politie vandaag een persoon aangehouden met een spandoek dat een anti-nazi boodschap bevatte…

Het recht op vrije meningsuiting in de openbare ruimte in Amsterdam heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. Tijdens een protestmanifestatie van Pegida, een club die zich verzet tegen de (verdere) islamisering van de samenleving of zoiets, moest een spandoek worden verwijderd waarop onder meer het bekende internationale antifascistische symbool prijkt: een poppetje dat een swastika in een afvalbak deponeert. De voorman van Pegida die weigerde het podiumdoek weg te halen, werd aangehouden.

Naderhand werd de swastika met duct tape beplakt. Burgemeester Van der Laan rechtvaardigt het ingrijpen als volgt: ‘Het meedragen van hakenkruisen, ook als ze zijn opgenomen in een verbodsbord of andere uitingen waarmee de nationaalsocialistische ideologie wordt afgewezen of in welke uitingsvorm dan ook, zal niet worden getolereerd’, schrijft de Driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris) op de website van de gemeente Amsterdam.

Volgens de Driehoek ‘verhoudt het symbool zich niet met het traumatische verleden van Amsterdam en raakt het de bescherming van met name joodse Amsterdammers.’ Daarnaast duidt de Driehoek het tonen van een hakenkruis ‘als een uiting die kan leiden tot heftige reacties, met verstoringen van de openbare orde tot gevolg.’ Een absurde redenatie daar een ieder de context inziet van een in een afvalbak belandend swastika-symbool. Het ‘antifascisme verbod’ zal dan ook geen stand houden in een eventueel te volgen rechtszaak.

Het ANP negeert die context overigens volledig. ‘De politie in Amsterdam heeft zaterdag de voorman Edwin Wagensveld van de anti-islambeweging Pegida aangehouden toen hij tijdens een toespraak een hakenkruis liet zien’, meldt het gezaghebbende persbureau. Een verdraaide voorstelling van zaken die inmiddels door zo’n beetje alle media wordt geroeptoeterd. De NOS verspreidt zelfs een misleidende tweet van de politie. Overigens laat Pegida naast de swastika ook de logo’s van het communisme, IS en AFA (Antifascistische Actie) in de afvalbak belanden. Zou dat soms voor Van der Laan de achterliggende reden zijn voor het verbod?

UPDATE: Na alle commotie, onder meer op Twitter, over de misleidende berichtgeving op de website van de NOS heeft de redactie de zin ‘Het hakenkruis was afgebeeld in een plaatje van een prullenbak’ toegevoegd, overigens niet op teletekst.
UPDATE: Inmiddels heeft ook het ANP in een nieuw bericht de tekst genuanceerd: ‘Wagensveld toonde volgens de politie de Pegida-vlag met een hakenkruis in een prullenmand.’
UPDATE: Ook teletekst heeft de tekst gecorrigeerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
8 jaren geleden

Van der Laan en mainstream media & co tonen met hun bekrompenheid dat Pegida, Powned, GeenStijl & andere ludieke varkensmutsjes de Provo’s van deze dagen zijn. Hetzelfde effect hadden de happenings in de jaren ’60 bij het Lieverdje die de autoriteiten uit hun tent lokten en aantoonden hoe wereldvreemd die wel niet waren.

Louise
8 jaren geleden

Te treurig en te bang voor woorden. Van vrij meningsuiting is steeds minder sprake als je tegen de gevestigde orde in gaat. Schaam je Nederland.

Een Fascist
6 jaren geleden
Antwoord aan  Louise

Tegen de gevestigde orde zegt u? Wilt u beweren dat de huidige Nederlandse politiek fascistisch is?

Schlebaum Charles
8 jaren geleden

Alleen als Wilders iemand beledigt komt hij vrij met ‘vrije meningsuiting’. Als hij zelf beledigt voelt koopt hij jankend naar de politie om aangifte te doen.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Schlebaum Charles

Denk dat Wilders voornamelijk aangifte doet als een of andere malloot hem weer eens met de dood bedreigt. En na Theo en Pim lijkt me dat wel zo verstandig.

Links lijkt het framen een beetje te verleren wil je een groep mensen framen als nazi”s gaan die vermeende nazi”s met anti nazi symboliek rondlopen dat is wel vervelend.

Net zoals die Edwin geframed werd als wapenhandelaar terwijl het om paintballspul en pepperspray ging wat trouwens in Duitsland niet strafbaar is.

De ‘anti’s’ staan er weer fraai op trouwens was er vorige keer een kerel van kleur die vond dat homo een scheldwoord was zo was er Zaterdag een ongeschoren sujet die het nodig vond een meisje in haar gezicht te slaan.

Aankomende Donderdag is er in Amsterdam een bijeenkomst over demonstratierecht.(mits je het juiste kleurtje op je hemd hebt denk ik er dan maar bij).

Ernst
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Rechts-autoritaire kleinburgerbewegingen stelen altijd de symboliek van links, beste knarfist. Zo vierden de nazi’s met groot vertoon 1 mei Dag van de Arbeid.

Was het niet zo dat een groot voorganger van de rechtse kerk ooit riep dat zij die zich met anti-fascisme tooiden de nieuwe fascisten waren? There you have it.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Racisme is liefde ! Oorlog is vrede !
Shalom Ernst!

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Zwijgen is Zilver !

sanne
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ernst

Leuke kolom van Ger Groot in Trouw, over het ‘klootjesvolk’ of ‘kleinburgers’, een rake analyse. Een citaat:

“Over het proletariaat praat intussen niemand meer. Of liever: niet meer in termen die aan dat oude idool herinneren. Als die klasse nu ter sprake komt, dan gebeurt dat meestal met achterdocht, of erger: als het diep problematisch geworden recruteringsveld van extreem-rechts. Het heeft er alle schijn van dat wij, burgerlijke intellectuelen, eindelijk de ‘hässliche Prolet’ hebben herontdekt. Soms lijkt er zelfs een beetje opluchting mee te klinken, eindelijk te zijn bevrijd uit de onwaarschijnlijke alliantie waartoe we onszelf zo lang hadden verplicht.”

http://www.trouw.nl/tr/nl/33880/Ger-Groot/article/detail/4256162/2016/03/03/Ik-kan-in-het-klootjesvolk-geen-vijanden-of-fascisten-zien.dhtml