20

Tienduizenden Britten hebben zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van onderzeeërs bewapend met atoomwapens en de plannen van de regering om deze te vernieuwen.

Het had zaterdagmiddag wel wat weg van een verlate carnavalsoptocht door het centrum van Londen, ware het niet dat de deelnemers een bloedserieuze politiek-maatschappelijke boodschap uitdroegen. Op initiatief van Campaign for Nuclear Disarmament (CND) namen tienduizenden mensen afkomstig uit Engeland, Schotland, Wales en het buitenland deel aan een betoging tegen de aan de Schotse westkust, nabij Glasgow, gestationeerde vier Trident nucleaire onderzeeërs.

Aanleiding zijn de plannen van de regering-Cameron om ruim 40 miljard pond (52 miljard euro) te steken in vernieuwing van het Britse atoomwapenarsenaal. Van het geld moeten in de komende twintig jaar onder meer vier nieuwe Trident kernonderzeeërs worden gekocht. De demonstranten vinden het bespottelijk om zoveel geld uit te geven aan kernwapens, terwijl universiteiten en het zorgsysteem te maken hebben met drastische bezuinigingen en in veel sectoren banen verloren gaan.

Velen droegen plakkaten met teksten zoals ‘Books Not Bombs’, ‘Cut War Not Welfare’ en ‘NHS Not Trident’. Onder de demonstranten bevonden zich ook de huidige premier van Schotland, Nicola Sturgeon, en Jeremy Corbyn, partijleider van Labour. Corbyn, al sinds zijn zestiende lid van CND, was op Trafalgar Square een van de sprekers. Hij zei onder meer ,,in een ander soort politiek te geloven die wat doet aan de schreeuwende behoeften van de armen en daklozen in dit land.”

Corbyn’s openlijke fanatieke stellingname tegen kernwapens splijt Labour in twee kampen in het beladen politieke debat over vernieuwing van het kernwapenarsenaal. Ook vanuit de vakbond GMB wordt de Labour-leider aangevallen. Eerder deze week waarschuwden vakbondsactivisten Corbyn er voor dat er tienduizenden banen op 21het spel komen te staan indien de vernieuwing van Trident op onvoldoende politieke steun van Labour kan rekenen.

De betogers werden verder ondersteund door diverse bekendheden uit de culturele sector. Zo waren er muziekoptredens van Young Fathers en Massive Attack. Mode-ontwerpster Katharine Hamnett presenteerde onlangs een nieuw Stop Trident T-shirt terwijl Portishead’s Geoff Barrow een single heeft gemixt ter ondersteuning van de CND-campagne. Volgens de organisatie was het de grootste betoging sinds die van 1983 toen 300.000 mensen deelnamen aan een protestmanifestatie in het Londense Hyde Park tegen de stationering van kruisraketten op Greenham Common.

Groot-Brittannië wordt momenteel geregeerd door de Conservatieve Partij onder leiding van David Cameron. De partij heeft zich, samen met de grootste oppositiepartij Labour, eerder positief uitgesproken over vernieuwing van het Britse nucleaire rakettensysteem. Hoewel een definitief besluit in 2019 wordt verwacht, moeten er in de loop van dit jaar al besluiten worden genomen op het gebied van geplande investeringen. De vier onderzeeërs op de Schotse marinebasis Clyde bevatten ieder 16 Trident-II kernwapens.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arthur
8 jaren geleden

Hello, later at night March 1st, 2016 I read an article called ” Big British protest against nucleair arms “. I think it is good to read that people are very aware of the absurdity of getting new nuclear weapons again.That should not happen. But without nuclear power I believe there is there are no nuclear weapons possible.
A suggestion to you ON which I hope to get your reaction mail.

( learn from the past: there’s a wise peace Nobel prize winning childrens physycian (( dr. Helen Caldicott: she said in an interview : One plus One with Jane Hutcheon : U.S.( thats U.S.A.) will only stop with nuclear power when there
happend a big catastrophe = a meltdown. Some of her books: The New nuclear Danger; ” Crisis without End” about
Fukushima and for exaple ” Missile Envy “. Perhaps later contact again. Greeting Arthur from Holland