24

De Stichting Forum voor Democratie heeft maandag minister Plasterk gedaagd voor het gebrek aan stemhokjes voor het referendum op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne.

De stichting had Plasterk tot vrijdagmiddag de tijd te geven om met een reactie te komen om meer stemhokjes te regelen. Begin deze week komt het ministerie van Binnenlandse Zaken met een inhoudelijke reactie. Maar volgens het advocatenkantoor is het geding spoedeisend en kan er niet gewacht worden op een reactie van Plasterk. Het kort geding dient op 8 maart in Den Haag.

Gemeenten klaagden eind vorig jaar bij Plasterk dat zij moeite hebben het referendum te financieren. Naast de gereserveerde 20 miljoen trok de minister vervolgens tien miljoen euro extra uit. Uit onderzoek van de NOS bleek onlangs dat over de hele linie er zo’n 10 procent minder stembureaus open zijn in de 311 gemeenten. Het zijn er 6300 tegen 7000 bij de provinciale verkiezingen van vorig jaar.

Het Forum voor Democratie is één van de initiatiefnemers van het referendum. Thierry Baudet: ,,Democratie, stemrecht, daar marchandeer je niet mee. Bijna een half miljoen Nederlanders hebben dit referendum afgedwongen. De Staat moet dit nu respecteren. Ongeacht leeftijd, handicap, beperking of woonplek moet de Nederlandse bevolking kunnen stemmen. Dat onderscheidt ons van bijvoorbeeld de Oekraïne. Als de politiek het hier laat afweten moet de rechter spreken.”

Uit een peiling van TNS Nipo van vorige week blijkt dat 49 procent van de ondervraagden niet weet dat er over ruim een maand een volksraadpleging is. Slechts 21 procent geeft aan naar de stembus te willen gaan, 28 procent ‘waarschijnlijk’. Van de ondervraagden zegt 33 procent tegen het associatieverdrag te gaan stemmen, de voorstanders blijven momenteel steken op 23 procent. Nog eens 34 procent heeft nog geen keuze gemaakt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties