04

Huurdersvereniging Feijenoord in Rotterdam-Zuid is de straat op gegaan om handtekeningen te verzamelen voor een raadgevend referendum over de geplande sloop van 20.000 sociale huurwoningen.

Het huidige Rotterdamse college (LR, D66 en CDA) heeft het plan opgevat om het aantal sociale huurwoningen in de havenstad met 20.000 te verminderen. Daarnaast moeten er 35.000 woningen worden opgeknapt of gesloopt en herbouwd. De Rotterdamse wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Ronald Schneider (LR), houdt hiermee vast aan zijn eind vorig jaar gepresenteerde woonvisie.

Met minder sociale huurwoningen en een grondige aanpak van de particuliere woningmarkt willen burgemeester en wethouders de stad in balans brengen en vooral aantrekkelijker maken voor gezinnen en hoger opgeleiden. Schneider wil fors slopen als het gaat om de goedkope voorraad huurwoningen en bouwen voor het middensegment. De voorraad sociale huurwoningen zou volgens de wethouder thans veel groter dan het aantal huishoudens dat daarvoor in aanmerking komt.

De drastische plannen stuiten op verzet. Op initiatief van de in 2014 opgerichte huurdersvereniging Feijenoord in Rotterdam-Zuid zijn bezorgde huurders woensdag begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een raadgevend referendum mogelijk te maken over de voorgenomen sloop. Ze hebben 10.000 handtekeningen nodig om een stembusgang af te dwingen. Volgens George Verhagen van de huurdersvereniging is dat aantal ,,een koud kunstje” om binnen te halen.

Tijdens een raadsdebat in december bleek ook een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad kritisch te staan tegenover de sloopplannen. Met name de linkse oppositiepartijen zien er helemaal niets in. Ze sluiten zich aan bij de kritiek van woningcorporaties en huurdersverenigingen die menen dat armere Rotterdammers niet meer welkom zijn in hun stad. Volgens woningcorporatie Havensteder zal de vraag naar betaalbare huurwoningen de komende jaren alleen maar toenemen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties