08

Op last van een rechter in Istanbul heeft de Turkse staat nu ook het dagblad Zaman onder curatele gesteld. De zoveelste ingreep van president Erdogan voor de realisatie van een dictatuur.

In Turkije is de kritische mediagroep Feza Media Group vrijdag onder curatele gesteld van de overheid. Een rechtbank in Istanbul heeft drie toezichthouders (lees: staatscensuur) aangewezen om het management van de mediagroep over te nemen. Het concern geeft het dagblad Zaman uit, met 648.000 abonnees de grootste krant van het land. De redactie schrijft geregeld kritisch over de regering en president Erdogan.

Na de uitspraak van de rechtbank gingen honderden werknemers en sympathisanten van Zaman naar het hoofdkantoor van de krant om te protesteren. De hoofdredacteur van Zaman sprak van het einde van de rechtsstaat in Turkije. ,,Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet”, aldus Sevgi Akarcesme.

De Turkse oproerpolitie heeft de betogers vrijdagavond met traangas en een waterkanon verjaagd bij het gebouw van het mediaconcern. Zaterdag kwam de ME wederom in actie, ditmaal om enkele duizenden betogers bij het mediagebouw, dat door bewapende beveiligers bezet wordt gehouden, te verspreiden. De hoofdredacteuren van Zaman en Today’s Zaman, alsmede vele andere redacteuren, onder wie columnisten, ontslagen.

De Turkse krant is een van de laatst overgebleven kritische mediabronnen in Turkije. Journalistenverenigingen en mensenrechtenorganisaties, waaronder Freedom House, de Europese Federatie van Journalisten (EFJ), de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), Amnesty International, Human Rights Watch en het Internationale Pers Instituut, hebben de overname veroordeeld.

‘Onafhankelijke media zijn de hoeksteen van de internationale vrijheid. De Turkse overheid walst over de mensenrechten heen’, aldus Amnesty. IFJ en EFJ roepen de Europese Unie op in actie te komen tegen de overname van de Feza Media Group. ‘De EU kan niet stilzwijgend toekijken’, aldus de organisaties. ‘Curators zijn bedoeld om noodlijdende privé-bedrijven te redden en mogen niet gebruikt worden om kritische media het zwijgen op te leggen.’

De organisaties wijzen erop dat Zaman en Today’s Zaman al ruim twee jaar onder druk worden gezet door de regering. Het Deutsche Journalisten-Verband (DJV), de Duitse vleugel van de EFJ, bekritiseert op zijn beurt ‘het voortdurende klimaat van bedreiging, intimidatie en vervolging van kritische journalisten in Turkije.’ Vorig jaar werden de dagbladen Bugün en Millet en enkele andere kritische media overgenomen in opdracht van de regering en omgevormd tot pro-Erdogan-media.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties