09

In de Deense hoofdstad Kopenhagen is een supermarkt geopend waarin enkel voedseloverschotten te koop worden aangeboden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. De gemaakte winst wordt bovendien weggegeven.

Deense supermarkten gooien jaarlijks 163.000 ton aan voedsel weg. Hierbij gaat het onder meer om producten die de vervaldatum naderen, of waarvan de verpakking fouten bevat. De ideële organisatie WeFood haalt die voedseloverschotten op en verkoopt ze in een eigen supermarkt, gevestigd aan de Amagerbrogade in Kopenhagen. Het is de eerste in zijn soort. WeFood streeft er naar op termijn meerdere ideële supermarkten te openen.

De prijzen zijn er tot de helft goedkoper dan in een gewone supermarkt. Maar in tegenstelling tot sociale supermarkten of sociale kruideniers richt dit initiatief zich tot het grote publiek, en dus niet alleen tot mensen met een laag inkomen. Ook het zakenmodel is bijzonder. De hulporganisatie DanChurchAid slaagde er in de zomer van vorig jaar in met de verkoop van openbare aandelen ruim 100.000 euro op te halen via crowdfunding.

De winkel, van maandag tot en met vrijdag geopend van 15.00 tot 20.00 uur, wordt gerund door vrijwilligers. WeFood blijkt kort na de opening zo een groot succes dat de meeste producten dagelijks uitverkocht raken. Er staan al rijen mensen voor de deur voordat de winkel open gaat. Het doel van het project is niet alleen om voedselverspilling in Denemarken tegen te gaan, maar ook om de winst te besteden aan hun mondiale liefdadigheidsprojecten.

De druk op supermarktketens om iets te doen aan de verspilling van voedsel neemt toe. In Frankrijk nam het parlement mei 2015 een wet aan die supermarkten verplicht niet langer voedselproducten waarvan de houdbaarheidsdatum is bereikt te vernietigen maar te doneren. Tesco, de grootste Britse supermarktketen, startte in de zomer van vorig jaar een proefproject waarbij de dagelijkse voedseloverschotten naar voedselbanken gaan. Begin dit jaar werd de ‘Swingmarket’ in Rotterdam geopend, een warenhuis waar de minima spotgoedkoop voedselproducten kunnen uitzoeken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties