10

De Europese Unie neemt voorlopig nog geen besluit over een 15-jarige verlenging van het toelatingsverdrag voor onkruidverdelger glyfosaat. Een aantal lidstaten wil meer duidelijkheid over de gezondheidsrisico’s.

Experts van de lidstaten zouden zich deze week buigen over een voorstel van de Europese Commissie voor nieuwe toelating van glyfosaat gedurende een periode van vijftien jaar tegen een aantal aangescherpte voorwaarden. Een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar echter tegen, waardoor het debat is uitgesteld. Het comité van deskundigen komt opnieuw bijeen in mei waarna in juni een besluit genomen zal worden.

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken vorige week via een motie op om niet in te stemmen met de verlenging van de Europese toelating. Ondertussen is er grote zorg bij het bedrijfsleven over de groeiende politieke invloed op het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. LTO Nederland hekelt de bemoeienis van het parlement met het gebruik van glyfosaat en insectenbestrijder imidacloprid, waarover de Tweede Kamer vorige week in meerderheid opriep tot een verbod per 1 april.

De nieuwe toelating voor glyfosaat is ter discussie komen te staan na een publicatie van het International Agency for Research on Cancer (IARC) dat onderdeel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens onderzoek van het IARC is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend. Glyfosaat zit onder meer verwerkt in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Sommige tuincentra in Nederland zijn reeds gestopt met de verkoop.

Voedselveiligheidsagentschap EFSA verwerpt de conclusie van onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Zesennegentig prominente wetenschappers, inclusief de wetenschappers die het onderzoek voor de WHO uitvoerden, hebben in reactie op het EFSA-besluit een brief gestuurd naar de Europese commissaris voor Gezondheid. Hierin waarschuwen ze er voor dat het tegenonderzoek van de EFSA ‘ongeloofwaardig is omdat het niet gestaafd wordt met bewijs.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties