13

Activisten hebben donderdag voor korte tijd de hoofdingang van het Ministerie van Justitie in Den Haag geblokkeerd. Ze eisen sluiting van een gevangenis voor vluchtelingengezinnen en minderjarige alleenstaanden in Soesterberg.

Zes activisten van Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) hadden zich donderdagochtend rond zes uur geposteerd voor het toegangshek van het Ministerie van Justitie aan de Turfmarkt in Den Haag. Een tweetal ketende zich met een lock-on (stalen buis waarin de armen worden gestoken en gestrikt) vast aan het hek van het ministerie. Er werden spandoeken opgehangen met teksten als ‘#Gezinsgevangenis niet Open maar Slopen’ en ‘Geen mens is illegaal’.

Omdat de blokkade volgens de politie ‘niet aangekondigd was’ (grapjurken) werden de activisten gevorderd hun actie op te heffen. Nadat daar geen gevolg aan werd gegeven, hield de politie vier personen aan. Het kostte wat meer tijd de twee overgebleven vast geketende activisten te verwijderen. Speciaal voor het losmaken van lock-ons opgeleide ME’ers moesten er aan te pas komen om met breekgereedschap dit klusje te klaren, waarna ook de laatste twee naar het politiebureau konden worden afgevoerd.

Met hun actie protesteert AAGU tegen de dit voorjaar gepland staande ingebruikname van een nieuwe gevangenis voor vluchtelingengezinnen in Soesterberg. Het betreft hier de opening van de ‘Gesloten Gezinsvoorziening’ (GGV), een gevangenis voor vluchtelingengezinnen en minderjarige alleenstaande vluchtelingen op het terrein van het zogenoemde Kamp Zeist. Daar is al een tijdelijke GGV in gebruik waarin vorig jaar 128 kinderen opgesloten hebben gezeten. Van hen zijn er inmiddels 72 het land uitgezet.

,,De overheid presenteert de GGV als ‘kindvriendelijk’, maar vermeldt liever niet dat het wel degelijk om een gevangenis gaat, omsloten door hekken binnen vijf meter hoge muren, die weer omringd worden door penitentiair hekwerk met stroomdraad en camerabewaking”, aldus een woordvoerder van AAGU. ,,Het opsluiten van kinderen, onder welke omstandigheden dan ook, veroorzaakt sowieso psychologische schade, zo hebben diverse onderzoeken aangetoond.”

De actie van vandaag was specifiek gericht op de nieuwe gezinsgevangenis die volgens AAGU niet in gebruik mag worden genomen. Tevens dient het gehele detentiecentrum Kamp Zeist opgeheven te worden. ,,We staan hier vandaag echter ook bij Justitie op de stoep om het migratiebeleid in zijn geheel aan te klagen. Van de pogingen – met steeds meer militaire middelen – om vluchtelingen buiten Europa te houden, met talloze doden tot gevolg, tot het naar ellende deporteren van mensen die afgewezen worden.”

AAGU doet geregeld van zich spreken. Zo wist de campagnegroep november vorig jaar met een wegblokkade de werkzaamheden voor de bouw van de GGV een dag lang stil te leggen. In december werd het dak van de aannemer in Stolwijk voor korte tijd bezet gehouden. Daarbij werd aan de gevel een groot spandoek met de tekst ‘De Vries en Verburg, Bloedgeld, Kampzeist.nl’ opgehangen, een verwijzing naar het bewuste bouwbedrijf.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties