belgica_01

De vijfde speelfilm van de Vlaamse regisseur Felix Van Groeningen handelt over het Gentse kroegleven. Twee broers hebben de droom hun sjofele buurtkroeg tot een club om te bouwen. Het moet de hotspot van het Gentse uitgaansleven worden. De broers Jo (Stef Aerts) en Frank (Tom Vermeir) hebben nou niet bepaald een harmonieuze verhouding. Toch weten ze hun krachten te bundelen en creëren een rocktempel waarin de roes van alcohol, drugs en vrouwen regeert. Dat de verhouding tussen de broers vroeg of laat stuk zal lopen, staat bij voorbaat vast.

Van Groeningen heeft samen met Arne Sierens een simpel plot bedacht. Die eenvoud geeft de regisseur blijkbaar alle ruimte om de uitzinnige excessen binnen de club beeldend weer te geven. Belgica drijft op de uitstekende soundtrack van de rock-groep Soulwax en op een sfeervolle weergave van het oord van verderf. De broers nemen van harte deel aan de uitspattingen. Wildebras Jo bekommert zich al gauw niet meer om zijn gezin en bij de timide Frank gaan alle sluizen open voor drugs en vrouwen.

De zaken gaan goed, maar toch raken Frank en Jo al snel in de problemen. De neergang van de twee hoofdpersonages zet al in voordat de vertelling halverwege is, hetgeen de spanning eruit haalt. Belgica is qua dramatiek nogal magertjes uitgevallen, bijvoorbeeld in vergelijking met de vorige film van Van Groeningen, The Broken Circle Breakdown, wat een aangrijpende en indringende kijkervaring is.

belgica_02

Om Belgica enige diepte te geven, is er nog een metafoor over het corrupte België in verwerkt, maar dat mag niet baten. Het is nooit een goed teken als een film uitsluitend op sfeertekening terug moet vallen. Het verwoestende kroegbestaan wordt overtuigend verbeeld, je ruikt als het ware de gore toiletten en het schrale bier. Maar na het zoveelste beeld van een hossende massa blijkt hoe moeilijk het is om een dergelijk feest blijvend interessant in beeld te brengen.

Dit is een film van ruim twee uur waarin bovendien de gepaste climax uitblijft. Niet te ontkennen valt dat Belgica desondanks best genietbaar is. De raak getroffen sfeer is een pluspunt. Het op hol geslagen hedonisme en de daaropvolgende ontnuchtering komen aan. Stef Aerts en Tom Vermeir zetten sterke rollen neer. Het feit dat Van Groeningen zijn familiegeschiedenis erin heeft verwerkt, levert de broodnodige authenticiteit op. Jo Van Groeningen, de vader van de regisseur, was namelijk zelf uitbater van de rocktempel Charlatan op de Vlasmarkt in Gent. De kroeg vierde vorig jaar het 25-jarig jubileum.

Ulrik van Tongeren

Belgica (September Film, 2016), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties