14

De kernreactoren van de omstreden Belgische centrales Doel en Tihange missen een filtersysteem waarmee het ontsnappen van radioactieve lucht voorkomen wordt. Dit heeft een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Milieu vrijdag gemeld.

Deze onthutsende mededeling volgde op schriftelijke vragen van de Duitse partij Die Grünen, meldt Rheinische Post. De ontbrekende filtersystemen zijn noodzakelijk om te hoge druk te verminderen. Snel na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 werden alle Duitse kernreactoren voorzien van een gefilterd overdrukventiel. In andere landen kregen de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fuskushima, een filtersysteem.

Volgens een actieplan moesten tegen het einde van 2012 ook alle Belgische reactoren zijn uitgerust met filters. We zijn met de Belgische toezichthoudende autoriteiten in gesprek over de uitvoering van noodzakelijke verbeteringen op het gebied van veiligheid die zijn vastgelegd na Fukushima,’ aldus het Ministerie van Milieu. ,,Het is pure nalatigheid, reageert Sylvia Kotting-Uhl van Die Grünen. Voor haar partij is het ontbreken van de filtersystemen de zoveelste aanleiding om op te roepen de kerncentrales te sluiten.

De Duitse deelstaten aan de Belgische grens, Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, hebben aangekondigd een gezamenlijke klacht te zullen indienen bij de Europese Unie en de Verenigde Naties, gericht tegen de verlenging van de levensduur van Doel en Tihange tot 2025. Beide deelstaten zijn ervan overtuigd dat het besluit om de kerncentrales langer open te houden, gemaakt is buiten hun medeweten om. ,,De gevolgen van een ongeluk in Tihange of Doel stoppen niet aan de grens”, aldus de minister van Energie van Noordrijn-Westfalen.

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt een onderzoek in te stellen naar de verouderde kerncentrales in Nederland en België. Dat gebeurt vanwege de ontstane onrust rond de centrales, zegt een woordvoerder. De reactoren van Tihange en Doel worden ook wel ‘scheurtjesreactoren’ genoemd wegens tal van problemen. Diverse partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. België wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.

Onder het motto ‘DOEL: nucleair NEE, hernieuwbaar JA!’ vindt zaterdag in Antwerpen een demonstratie plaats. De organisatie, een platform van milieuorganisaties en lokale politieke partijen, roept vreemd genoeg enkel op tot sluiting van de kerncentrale in Doel. Terwijl nota bene de actiegroep Stop Tihange zich bij het platform heeft aangesloten… Nou ja, verzamelen om 14 uur voor het Museum voor Schone Kunsten, Leopold De Waelplaats, dresscode wit.

Gerelateerde berichtgeving:
01-03-16:België moet zich wapenen tegen kernramp
08-02-16: Doel en Tihange bestookt met rechtszaken
18-01-16:Doel voldoet niet aan de veiligheidseisen’
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties