17
In Antwerpen nam zaterdag ook een vertegenwoordiger van de nucleaire lobby deel aan de protestmars tegen kernenergie.

Een kleine duizend mensen hebben zaterdag in Antwerpen betoogd voor sluiting van de verouderde kerncentrale Doel. De Franstalige partij Ecolo lanceerde de campagne ‘Sluit Tihange 2’.

De logica om campagne te voeren voor sluiting van de kerncentrale Doel en tegelijkertijd Tihange buiten schot te laten, en vice versa, zal menigeen ontgaan. Maar in België is het blijkbaar een gangbare strategie. Zo hield de 11 maart beweging, een platform van lokale actiegroepen, ngo’s en politieke partijen uit Antwerpen en omgeving, zaterdag een betoging door het centrum van de stad met als eis ‘Doel: Nucleair Nee, Hernieuwbaar Ja’. De naam van het platform refereert overigens aan de ramp in Fukushima van 11 maart 2011.

Een groep van zo’n 500 milieuactivisten, waaronder leden van milieuorganisaties en vertegenwoordigers van de linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA, alsmede deelnemers uit Nederland en Duitsland, trok van het Museum van Schone Kunsten in Zuid naar de Groenplaats. Daar voegden zich nog enkele honderden mensen bij de slotmanifestatie om te luisteren naar toespraken en muzikale acts. Velen hadden gehoor gegeven aan de oproep om in het wit gekleed mee te lopen. Greenpeace België nam deel met een mobiele windmolen.

De initiatiefnemers wilden vooral duidelijk maken dat de federale regering van België en de nucleaire toezichthouder FANC in hun ogen ook vijf jaar na Fukushima nog steeds niet voldoende lessen hebben getrokken. ,,Ze verlengen niet alleen de levensduur van de oudste kernreactoren, ze springen ook slordig om met oude en nieuwe veiligheidsvoorschriften”, zei federaal Groen-fractieleider Kristof Calvo. Met dat laatste doelde hij op het nieuws van afgelopen week over het ontbreken van filtersystemen in Doel en Tihange.

Eveneens op zaterdag startte de Franstalige partij Ecolo de campagne Laat ons Tihange 2 sluiten. Deze partij pleit dus niet voor ontmanteling van alle kernreactoren in Tihange, maar enkel voor de controversiële kernreactor 2. De campagne werd bewust in Antoing gelanceerd, de enige stad in het zuidwesten van België die volgens het FANC nog relatief veilig zou zijn bij kernrampen. Ecolo riep de stad uit tot ‘Safe Zone’ en is op internet een petitie gestart om Tihange 2 gesloten te krijgen.

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft afgelopen week de eis tot stillegging van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 ongegrond verklaard. Deze reactoren werden in 2012 stilgelegd nadat er duizenden scheurtjes werden geconstateerd in de reactorvaten. In november 2015 gaf het FANC groen licht voor een heropstart, waarna de actiegroep ‘Nucléaire Stop Kernenergie’ naar de rechtbank stapte.

De rechtbank acht zich niet bevoegd om een besluit te nemen over sluiting en ontmanteling van de reactoren. De rechter ging ook niet in op de vraag om de exploitatie van de reactoren op te schorten. Electrabel voldoet aan de eisen die de nucleaire toezichthouder heeft opgesteld, zo luidt het oordeel. Daarnaast stelt de rechtbank dat het FANC het voorzorgsbeginsel strikt gerespecteerd heeft.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties