18

Honderdduizenden Marokkanen hebben zondag in Rabat gedemonstreerd tegen VN-baas Ban Ki-moon. Die had West-Sahara vorige week ,,door Marokko bezet gebied” genoemd.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, heeft zich de woede van menig Marokkaan op de hals gehaald. De VN-baas noemde West-Sahara vorige week ,,door Marokko bezet gebied.” Ban Ki-moon deed de uitspraak na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Tindouf, in het zuiden Algerije. Daar leven nu al veertig jaar de oorspronkelijke bewoners van West-Sahara, de Sahrawi’s. Ze zijn in 1975 op de vlucht geslagen nadat Marokko hun land gewapenderhand claimde.

De Marokkaanse president Benkirane reageerde furieus op de in zijn ogen beschuldigende uitspraak van de VN-baas. In een officiële verklaring verwijt hij Ban Ki-moon ‘een gebrek aan neutraliteit’. Zaterdag belegde Benkirane in het kader van het nationaal belang in allerijl een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. De inzet was duidelijk: het volk diende gemobiliseerd te worden voor een massa-demonstratie in de hoofdstad Rabat op zondag.

Politieke partijen, vakbonden en overheidsinstanties riepen hun achterban op om naar de hoofdstad te komen. De overheid regelde gratis vervoer voor het hele land. Vanuit alle uithoeken van Marokko kwamen er zondagochtend demonstranten richting Rabat, zelfs uit de bezette West-Sahara. Hoewel de demonstratie officieel om 13.00 uur zou beginnen, werd er al vanaf 07.00 uur betoogd. Volgens de staatstelevisie kwamen ‘ruim twee miljoen’ demonstranten op de been.

West-Sahara is een vergeten uithoek. De grote Arabische woestijn (Sahara) in Noord-Afrika loopt van het oosten bij de Rode Zee, tot aan de Atlantische Oceaan in het westen, waar het gebied vroeger de Spaanse Sahara werd genoemd. Na de dood van Franco en de dekolonisatie van Spanje in 1974 is de naam veranderd in West-Sahara. Mauritanië en Marokko wilden het gebied vervolgens onderling verdelen, maar de nomaden streven onafhankelijkheid na van hun land. Verenigd in het Front Polisario hadden zij jarenlang gestreden tegen de Spaanse overheerser, waarna hun woestijn-guerrilla zich richtte tegen de nieuwe bezetters.

De strijdkrachten van Mauritanië werden door de Sharawi’s dermate hard aangepakt dat zij zich in 1979 terugtrokken. Daaropvolgend claimde Marokko ook het Mauritaanse deel van West-Sahara. Koning Hassan II van Marokko organiseerde de zogenoemde ‘Groene Mars’ naar West-Sahara waaraan zo’n 300.000 Marokkaanse kolonisten deelnamen. Zowel Marokko als Mauritanië hebben in 1975 hun claim op het gebied laten beoordelen door het Internationaal Gerechtshof die tot de conclusie kwam dat beide landen geen recht hebben op West-Sahara.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mohamed
8 jaren geleden

De VN baas heeft in een gesprek met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken laten weten dat hij best wel boos is over deze demonstratie. Hij roept Marokko op om respect te tonen voor de VN.
https://www.un.org/sg/offthecuff/index.asp?cuff=2&nid=0