20

Het samenwerkingsverband ‘ASOverdragNEE’, waarin een aantal linkse buitenparlementaire organisaties samenwerkt, is een NEE-campagne gestart rondom het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Op 6 april mogen de stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om zich in een raadgevend referendum uit te spreken over het op 22 maart 2014 afgesloten associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Het referendum kwam er op initiatief van comité GeenPeil, een samenwerkingsverband tussen van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie. Volgens GeenPeil heeft de kiezer ‘geen enkele grip meer op grote ontwikkelingen in Nederland en de Europese Unie.’

Nu het referendum eenmaal een feit is, wil GeenPeil volgens eigen zeggen niemand opdragen wat men moet stemmen. ‘Het ging ons immers om meer inspraak in de democratie voor álle kiezers. Vrije keuze voor iedereen!’ De campagne in de aanloop tot 6 april zal daar dan ook op gericht zijn. ‘Of je nou positief, negatief of neutraal tegenover het associatieverdrag staat, GeenPeil wil iedereen faciliteren en helpen om zijn of haar standpunt uit te dragen. Opdat we in Nederland weer meer inspraak krijgen in een democratie van iedereen.’

Vanuit buitenparlementaire linkse kringen is er volop kritiek op de initiatiefnemers van het referendum, die men gemakshalve wegzet als zijnde nationalistisch en rechts. Mede om die reden zijn de organisaties Ander Europa en Transnational Institute (TNI) onder de vlag ASOverdragNEE hun eigen NEE-campagne begonnen. Men roept op ‘tegen het asociale associatieverdrag te stemmen’ dat ‘vooral het belang van de grote Europese bedrijven en de oligarchen in Oekraïne dient’, zo stellen ze in een manifest.

Een links en internationalistisch geluid binnen de campagne voor het referendum is volgens ASOverdragNEE geen overbodige luxe. ‘De voorstanders van het verdrag benadrukken de grote voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven’ terwijl ‘een deel van de NEE-campagne een even, zo niet ergere, nationalistische retoriek hanteert als ze het hebben over de Oekraïners die nog niet toe zijn aan onze Europese waarden’ waarbij gewezen zou worden ‘op het gevaar dat de in Oekraïne welig tierende corruptie ook ons zal besmetten en meer van dat soort moois.’

Het associatieverdrag biedt volgens ASOverdragNEE het Europese grootbedrijf niet alleen de kans ‘om flinke winsten te maken over de rug van mens en milieu. Het verdrag wordt ook een achterdeur om strenge EU-normen te omzeilen: grote bedrijven ruiken kansen voor flinke winsten met legbatterijen, plofkippen, genetisch gemodificeerde gewassen, kernenergie en schaliegas.’ Begin april beleggen de linkse tegenstemmers tevens een aantal informatiebijeenkomsten in het land.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert van Voren
8 jaren geleden

Ongelofelijk dat een groep linkse organisaties met hun actie de koloniale politiek van Poetin c.s. ondersteunen. Dit gaat er bij mij niet in. De Nee campagne wordt geleid door een witharige neo-fascist, een op hol geslagen SP’er en een breed pakket aan erg domme Nederlanders die niet eens weten waar Oekraïne ligt en er ook nooit zijn geweest, en daar doen jullie aan mee? Ongelofelijk. Gewoonweg asociaal. Een volk dat in opstand komt juist omdat het deze aansluiting wil wordt door jullie gewoon weggezet. Jullie verloochenen alle principes van het links denken. Schande.

Bob Fester
8 jaren geleden
Antwoord aan  Robert van Voren

Schande, schande volgens Robert van Voren v. Groen-Links!
Groen-Links incl. J.Klaver is een schande voor (volks)links in NL !!

R de Vos
8 jaren geleden
Antwoord aan  Robert van Voren

Het is ook onbegrijpelijk, dat wij in Nederland over het lot van de Oekraïense bevolking moeten stemmen. Is dat democratie. Waar halen wij het recht vandaan om dit te doen? Oekraïne is een Europees land, die aansluiting willen bij de EU en weten heel goed, dat een EU lidmaatschap de eerste 20 jaar er niet inzit. De nieuwe generatie Oekraïners willen juist af van de oude corrupte garde, die nog onder de Russische invloedssfeer acteren. Alleen daarom al verdienen ze onze steun. Dit hele referendum had er nooit mogen komen. Oekraïne wordt door het Nee-kamp misbruikt om tegen de EU aan te schoppen.

sanne
8 jaren geleden

Interessante column van Roland Koopman, werkzaam voor RTL Z: http://www.rtlz.nl/opinie/column/roland-koopman/het-referendum-gaat-wel-over-europa

Ronaldo
8 jaren geleden

Oekraine is een corrupt zootje. Volgens de SP kan een massaal nee daar een eind aan maken, volgens GL kan een massaal ja er een eind aan maken. Volgens fundamentalistische anarchisten kan een massaal wegblijven er een eind aan maken. Volgens geenstijl kan een massaal nee de Oekraine buiten de EU-deur houden.

Net als het vorige referendum gaat het nergens over. “verdeel en heers”….

jan pietersen
8 jaren geleden

Tjongejongejonge.

Als ik zo de reacties hierboven lees, heeft links het nogal ‘door’, maar niet heus.

Wat er op 22 februari 2014 werkelijk gebeurde was niet het herstel van de democratie door vreedzame demonstranten, maar een klassieke, door het westen voluit gesteunde zeer gewelddadige staatsgreep, die juist links toch ruim van te voren al had moeten zien aankomen. Er is, naar we nu weten, vanuit de bezette gebouwen geschoten op beide partijen (een klassieke truuk), waarna de boel uit de hand liep. Daarmee is er een democratisch gekozen boef weggejaagd, en vervangen door ongekozen nieuwe boeven. Zoiets noemen we ,ja heus toch echt, een staatsgreep. Althans, het woordenboek noemt dat zo.

De nieuwe ongekozen boeven zijn in sneltreinvaart allerlei extreem neoliberale wetgeving er door heen gaan hameren, en hebben tegelijkertijd de confrontatie opgezocht met de andere helft van de bevolking, zoals het afschaffen van het Russisch als officiële landstaal, en het vervangen van legitiem gekozen vertegenwoordigers in het oosten van het land, door westers gezinde Oligarchen.
Dit is zoiets als het Frans als officiële taal afschaffen in België, en het vervangen van de burgemeesters van Mons en Charleroi door Fernand Huts en Marc Coucke.

Met alle respect voor het wegjagen van een boef, ik kan er niet van wakker liggen. Maar de nieuwe regering is dan natuurlijk niet legitiem, en had zich dus moeten gedragen als een regering van hooguit lopende zaken met zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen.

Zo bezien is het referendum in de Krim, uitgeroepen door de legitieme gekozen volksvertegenwoordigers van de Krim volkomen legaal, daar immers de federale regering illegaal opereerde en de confrontatie doelbewust opzocht. Bovendien was er een enorme grote opkomst, met een overweldigende uitkomst voor aansluiting bij Rusland. Met aansluitend een feest, zoals wij dat voor het laatst hebben gezien na de bevrijding van de Nazi’s.

Als je dat al een gewelddadige annexatie wilt noemen, dan is het er eentje met NUL doden.
Chapeau voor Putin.

Het gaat verder met de referendum in de oostelijke provincies, eveneens met een zeer hoge opkomst en een duidelijke uitkomst. Nu is het niet dat je zo’n referendum nou meteen hoeft te erkennen, maar neem die mensen en hun grieven alsjeblieft wel serieus. Die mensen vonden (en vinden) dat ze in 2010 op iemand anders hadden gestemd, en dat die de verkiezingen gewonnen had. Tja, het is maar een mening, maar toch… eentje die er toe doet.

Op 2 mei 2014 worden er een ruime 40 activisten, die vinden dat ze op iemand anders hebben gestemd, levend verbrand in een vakbondsgebouw in Odessa. Een week later wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan met een politiegebouw in Marioupel, met de agenten er nog in, omdat ze niet op ongewapende betogers wilden schieten. En toen was het hek van de dam, en was er burgeroorlog. Gek hè.

En toen werd het leger op de mensen afgestuurd, en pas nadat er diverse beschietingen gedaan waren op burgers vanuit vliegtuigen werd er ook op vliegtuigen teruggeschoten, en voordat we het goed en wel wisten werden er complete dorpen en steden finaal kapot geschoten, met heuse Grad raketten en ander gevaarlijk spul, vanwege de mensen hun foute stemgedrag.

Putin zal die mensen ongetwijfeld stiekem een beetje geholpen hebben, en geef hem eens ongelijk.
Dat is een kwestie van fatsoen.

En waar ging het allemaal ook alweer om? Oh ja, Yanoekovich wilde dat Associatieverdrag uitstellen (niet eens afstellen) Dat is trouwens zijn goed recht, als gekozen vertegenwoordiger.

Ik hoef dat hele verdrag dus al niet eens meer te lezen, dat hebben de meeste parlementariërs tenslotte ook niet gedaan.

Ik stem tegen.

8 jaren geleden

Kwee nie of milieu nog steeds links is maar de AKB is toch echt neutraal: http://www.laka.org/krant

sanne
8 jaren geleden
Antwoord aan  Laka

Begrijp ik het nou goed dat Laka, een actiegroep tegen kernenergie, geen mening heeft over de toename van kerncentrales in Oekraïne… het moet niet gekker worden! En wat is ‘AKB’?