25

Om de huurverhoging voor ‘scheefwoners’ terug te draaien, daagt de Woonbond de Belastingdienst, de overheid en verhuurders komende donderdag voor de rechter.

Zo’n 500.000 huurders die meer dan 33.000 euro verdienen, hebben sinds 2013 extra huurverhogingen gekregen. Die maatregel moet ‘scheefwoners’ aansporen hun sociale huurwoning te verruilen voor een woning in de vrije sector of een koophuis. Om te bepalen of iemand te veel verdient, kunnen woningcorporaties sinds 2013 inkomensgegevens opvragen bij de Belastingdienst.

Die praktijk – door tegenstanders omgedoopt tot gluurverhoging – is echter in strijd met de privacywetgeving, zo bepaalde de Raad van State onlangs. Op een eerste uitnodiging om over een schikking te komen praten werd door verhuurdersorganisaties en de Belastingdienst afwijzend gereageerd. ,,Wij zijn daarom genoodzaakt juridische stappen te ondernemen”, aldus directeur Ronald Paping van de Woonbond.

In eerste instantie betreft het een kort geding om een einde te maken aan het verwerken van inkomensgegevens. Dat gebeurt op dit moment nog wel, terwijl dat niet mag. Minister Blok wil dit met een wetswijziging mogelijk maken, maar de Eerste Kamer heeft deze wet nog niet aangenomen. Het kort geding dient komende donderdag. Daarnaast bereidt de Woonbond een collectieve zaak voor, om namens de huurders die te veel huur hebben betaald, circa 300 miljoen euro terug te vorderen.

Verder kunnen verhuurders en de Belastingdienst ook individuele claims verwachten wanneer ze niet bereid zijn een collectieve regeling te treffen. Het gaat hierbij niet alleen om het terugvorderen van de te veel betaalde huur, maar ook om het verlagen van de huidige huurprijs. Het huidige huurniveau is volgens de Woonbond immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die ruim 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.

Huurders hoeven zich niet aan te melden om mee te doen aan de collectieve zaak. Bij een eventuele schikking, of uitspraak, kunnen alle huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad, een beroep doen op de uitspraak of de in schikking getroffen regeling. Huurders die een melding willen doen over de te hoge huren, kunnen dit doen bij Meldpunt Huuralarm van de Woonbond.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard Swiers
8 jaren geleden

De heer Blok moet nu eindelijk eens toegeven dat zijn visie totaal mislukt is daar er amper huurhuizen zijn verlaten om een koopwoning te betrekken.
De mensen wonen hebben hun sociale leven opgebouwd in hun wijk, in die wijken zijn geen huizen te koop voor de financiele situatie van deze huurders, ik denk aan kinderen die hier naar school gaan en hun vriendjes hebben, aan mijn vrienden en ouders die hier wonen en mijn verenigingen waar we lid van zijn, een grotere afstand naar het werk ( lekker goed voor het milieu) . ik kan nog wel even door gaan als het moet , maar eigenlijk zou ik schadevergoeding moeten eisen voor de slapeloze nachten van ergernis van die Minister Blok met zijn amateuristische beleid wat niks gebracht heeft.
Hopelijk spreekt de rechter verstandig en meedenkend ten opzichte van deze farce in de Nederlandse Politiek.