De bewering dat de lange-afstandsraketten, waar Noord-Korea over zegt te beschikken, Nederland bereiken, lijkt vooralsnog onterecht. En dat ze atoomwapens kunnen dragen is hoogstwaarschijnlijk een fabeltje.
door Martin Broek
Han ten Broeke, de immer slimme geopoliticus van de VVD, plaatste eerder deze week een plaatje op zijn Twitteraccount waaruit blijkt dat de Noord-Koreanen Nederland zouden kunnen bereiken met hun raketten. De bewuste illustratie is afkomstig van het US-Korea institute at SAIS (John Hopkins School of Advanced International Studies), een gerenommeerde universiteit in Washington. (ook voor het ontwikkelen van wapens)
Wat in de tweet niet wordt vermeld, is dat het hier om de Taepodong-2 lange-afstandsraket gaat met een theoretisch bereik van 6.000 kilometer. Het wapen is drie maal getest, respectievelijk in 2006, 2009 en 2012, maar iedere keer ging het mis. Het is de natte droom van de militaire top van Noord-Korea om zo’n raket in gebruik te hebben, maar opschieten doet het niet.
Noord-Korea zou volgens eigen zeggen ook de beschikking hebben over kleine kernwapens die tevens op raketten geplaatst kunnen worden. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA eerder deze maand opgetekend uit de mond van Kim Jong-un. ,,Dit is een ware nucleaire afschrikking”, zei de Noord-Koreaanse leider tijdens een bezoek aan nucleaire technici en wetenschappers.
De meeste defensiespecialisten twijfelen aan dit verhaal. Zoals de minister van Defensie van Zuid-Korea, die meldde dat zijn ministerie geen aanwijzingen heeft dat Noord-Korea daadwerkelijk over raketten met atoombewapening beschikt. Ook op de website van het gezaghebbende Jane‘s Defence wordt sceptisch gereageerd. De mededeling van Noord-Korea zou volgens westerse analisten een provocerende reactie zijn op een gezamenlijk uitgevoerde militaire operatie van Zuid-Korea en de VS in de regio.
Is Noord-Korea dan ongevaarlijk? Nee zeker niet. Wat me juist stoort aan dit soort angstzaaierij, zoals in het geval van Ten Broeke, is dat het Noord-Koreaanse dictatoriale regime wel degelijk een reële bedreiging vormt voor het zuidelijke democratische buurland. De Zuid-Koreaanse stad Seoul bijvoorbeeld ligt op 40 kilometer van de grens. Asymmetrische oorlogsvoering ligt voor de hand. Het openen van de Noord-Koreaanse Imnam Dam bijvoorbeeld, zodat Seoel met 10 miljoen inwoners onderloopt.
Maar het grootste gevaar vormt het Noord-Koreaanse regime nog voor zijn eigen bevolking. Het land is inmiddels straatarm vanwege een fors militair programma dat ten koste gaat van de voedselvoorziening, brandstofvoorraad en goederen voor de bevolking. Zij sterven vanwege de stelselmatig mislukte pogingen van Kim Jong-un en zijn legerleiders om lange-afstandsraketten te maken.
Noord Korea stelt niks voor. Ter vergelijking. Hoeveel doden heeft Noord Korea veroorzaakt in vreemde landen? Geen. Nu het volgende. Hoeveel doden heeft I.S. aqa Daesh veroorzaakt. De teller staat momenteel op bijna 1 miljoen doden. Dat is 5 x zoveel als de atoombom op Nagasaki.